Τουρκία: Η «προβοκάτσια» της γαλλικής L’Express και οι χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας υπό το φόντο των ελληνοτουρκικών [vids]

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται να ανοίγουν ένα «νέο» κεφάλαιο, αφενός με την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην Τουρκία την ερχόμενη Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, για να διεξάγει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και αφετέρου με την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέραμε στο OnAlert, οι κύριοι Γεραπετρίτης και Φιντάν έχουν την κύρια ευθύνη και τον συντονισμό σε αυτή τη νέα προσπάθεια του ελληνοτουρκικού διαλόγου που επιχειρείται να γίνει σε τρία επίπεδα (πολιτικός διάλογοςΜΟΕπροώθηση θετικής ατζέντας). Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής της ελληνικής και τουρκικής διπλωματίας θα συζητήσουν τη διαδικασία και τα χρονικά ορόσημα των επαφών που αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα μεταξύ των ομάδων εργασίας που θα συγκροτηθούν για την προώθηση του διαλόγου.

Η γαλλική «προβοκάτσια» 

Ωστόσο, το πρόσφατο δημοσίευμα της γαλλικής «L’Express» στην οποία αποκαλύπτονται διάφορα σενάρια πολεμικών συγκρούσεων, μεταξύ των οποίων ελληνοτουρκικός πόλεμος στο Αιγαίο, με την στρατιωτική παρέμβαση της Γαλλίας, έχει προκαλέσει ιδιαίτερο εκνευρισμό στα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του Skai, Μανώλης Κωστίδης.

Ειδικότερα, το CNN Turk αναφέρει ότι: «Την ώρα που λιώνουν οι πάγοι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, από τον δυτικό Τύπο εμφανίστηκε μια προβοκατόρικη είδηση. Στο σενάριο του γαλλικού Τύπου, στις 17 Φεβρουαρίου του 2027 οι δυνάμεις της Τουρκίας κάνουν απόβαση σε δυο νησιά του Αιγαίου στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν πλοία του τουρκικού ναυτικού και 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Στα νησιά υψώνεται η τουρκική σημαία. Κρατούνται όμηροι 50 Έλληνες στρατιώτες. Οι Έλληνες επιχειρούν να επέμβουν αλλα χάνουν 5 περιπολικά σκάφη και 10 μαχητικά. Μήπως θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό είναι μια γαλλική πρόκληση για ελληνοτουρκικό πόλεμο;».

Επανεμφανίστηκαν οι χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Επιπρόσθετα, το γαλλικό δημοσίευμα είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι τουρκικές αναλύσεις για τις θαλάσσιες ζώνες, για τις αποστρατιωτικοποιήσεις ελληνικών νησιών και όπως ήταν αναμενόμενο να κάνουν πάλι την εμφάνισή τους χάρτες με την περίφημη «Γαλάζια Πατρίδα».

Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος ταξίαρχος ε.α Οζγκιουρ Τορ ανέφερε: «Eδώ κανονικά τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα αλλά μόνο χωρικά ύδατα. Δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Άλλο είναι το θέμα για αρχιπελαγικό κράτος. Αυτός ο χάρτης εδώ με την λευκή γραμμή είναι ‘ο χάρτης Σεβίλλης».

Και πρόσθεσε πως: «Aυτό εδώ το νησί, όπως το μικρό Καστελόριζο  που πρέπει να βρίσκεται κάπου εδώ κοντά δεν μπορεί να έχει επήρεια. Διότι το νησί δεν έχει  υφαλοκρηπίδα αλλά μόνο χωρικά ύδατα. Αλλά η πραγματική ΑΟΖ είναι αυτή. Μεγάλη η διαφορά. Και μιλάμε για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά έχει σημασία όχι μόνο στον υποθαλάσσιο πλούτο αλλά έχει σημασία και για την αλιεία».


Με πληροφορίες από: Skai / Φωτογραφία Intime News