Τουρκία: «Ελληνικά F-16 παρενόχλησαν τουρκικά μαχητικά στην Αν.Μεσόγειο – Ενημερώθηκε το NATO»

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, ελληνικά F-16 παρενόχλησαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που εκτελούσαν αποστολές του NATO πάνω από την ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό Υπουργείο κατηγορεί την Ελλάδα ότι έστειλε μαχητικά να παρεμποδίσουν τα τουρκικά F-16 να διεξάγουν τις αποστολές τους. «Κλείδωσαν τα ραντάρ τους πάνω στα μαχητικά μας για να εμποδίσουν την σημαντική νατοϊκή αποστολή τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως υποστηρίζει η Τουρκία, μετά από σχετική επικοινωνία τα ελληνικά μαχητικά απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Αμέσως μετά, κλήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας ο στρατιωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας, όπου του εκφράστηκαν οι αντιδράσεις για την παρενόχληση των τουρκικών F-16.

Επίσης, η Τουρκία υποστηρίζει ότι ενημέρωσε και τις αρμόδιες αρχές του NATO για το «επικίνδυνο», όπως χαρακτηρίζει, περιστατικό, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα ότι προσπαθεί να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από την ελληνική πλευρά και από τις αρχές του NATO.

Yπενθυμίζεται ότι σήμερα, τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τα Διβούνια, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια στις 10:57 το πρωί και τρία λεπτά αργότερα ένα δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Καμηλονήσι, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια επίσης.

Οι δυο νησίδες έχουν κηρυχθεί από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τον Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae).

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία.

Με πληροφορίες από: TRT Haber