Τουρκική αμυντική βιομηχανία: «Γκάζι» 15ετίας η «πολεμική παραγωγή» του Σουλτάνου

Τουρκική αμυντική βιομηχανία: «Γκάζι» επί 15ετία πατάει η «πολεμική παραγωγή» του Σουλτάνου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Την ώρα που στην Ελλάδα πέρασαν – σε διάστημα λίγων μηνών – τρεις μεγάλες ή μεσαίες- εξοπλιστικές δαπάνες, με ποσοστό του τιμήματος, άνω του 85% να κατευθύνεται στο εξωτερικό, η Τουρκία κινείται σταθερά σε μια άλλη γραμμή ρίχνοντας κι άλλο νερό στο μύλο του εγχώριου προβληματισμού. 

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας STAR (με τίτλο “Μεγάλη επιτυχία στην αμυντική βιομηχανία” ) αναφέρεται ότι η γειτονική χώρα, πέτυχε στον αμυντικό τομέα το ποσοστό των εγχώριων προϊόντων της από 18% που ήταν, να ανέλθει σε 15 χρόνια, στο 70% και ο προϋπολογισμός που ήταν 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια να κάνει «άλμα» στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα στοιχεία που επικαλείται όσον αφορά αμυντικά προϊόντα εγχωρίως κατασκευασθέντα στην Τουρκία είναι τα εξής: 

-Είναι τα Μη Επανδρωμένα Αεροπορικά Συστήματα (UAVs) BAYRAKTAR και ANKA που συγκαταλέγονται μεταξύ των προγραμμάτων της Τουρκία που ολοκληρωθηκαν και χρησιμοποιούνται ενεργά από τον τουρκικό στρατό.
-Είναι το επιθετικό ελικόπτερο Atak.
-Είναι οι οβίδες Φιρτίνα που, κατά το δημοσίευμα, διακρίνονται για το υψηλό ποσοστό ευστοχίας.
-Είναι το σχέδιο Κορκούτ , που θα τεθεί σε ισχύ για την αύξηση της αεροπορικής αμυντικής ικανότητας της χώρας, και το οποίο όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα το 2019 θα ξεκινήσει η μαζικήτου παραγωγή .
-Είναι τα σχέδια αεράμυνας μικρής και μεσαίας εμβέλειας HİSAR-A, HİSAR-O τα οποία θα ολοκληρωθούν το 2020 και 2021 αντίστοιχα.
-Είναι το πρόγραμμα για το εθνικό τυφέκιο πεζικού (MPT76) που σχεδιάστηκε με εγχώριες δυνατότητες και ξεκίνησε ήδη η παραγωγή του.
-Είναι τέλος, η κατασκευή του λεγόμενου Εθνικού Πλοίου (MİLGEM) .

Η Ελλάδα την τελευταία διετία

Τι έχει να επιδείξει η Ελλάδα στο σκέλος της εγχώριας στροφής, το τρέχον διάστημα, που έστω και δειλά μέσα στην κρίση, ενεργοποίησε καποια προγράμματα:

-Ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα κοστίσει 1,23 δις ευρώ και έργο της τάξης άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ θα πάνε στην ΕΑΒ σε βάθος 10ετιας, Τα σχεδόν 1,1 δις θα φύγουν ταχύτατα για ΗΠΑ (»εμπροσθοβαρής πληρωμή» -δηλαδή τα περισσότερα χρήματα θα τα »ακουμπήσουμε» τα πρώτα χρόνια …
-Τα 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα «επιθετικής αναγνωρίσεως» τύπου OH-58D “Kiowa Warrior” κοστίζουν 47 εκ. δολλάρια και η γενική επισκευή/συντήρηση έλκεται κατά κύριο λόγο με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τις ΗΠΑ.
– Τέλος για το προγράμματος εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού Ναυτικού το κόστος ειναι 499.843.145 εκ. δολλάρια με προβλεπόμενη κατ’ έτος κατανομή της χρηματοδότησης ως εξής:

2015: 86.736.591$
2016: 129.669.114$
2017 :106.902.201$
2018: 67.874.558$
2019: 46.923.664$
2020: 35.015.243$
2021: 26.721.774$


Σύμφωνα με επίσημες αμερικάνικες εταιρικές πηγές η εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας (ΕΑΒ και ISI Hellas ) θα απορροφήσει περίπου 30% της αξίας του προγράμματος Ρ-3.Βεβαίως θα πρέπει να καταγραφούν εδώ και οι προηγηθείσες περιπτώσεις ολοκλήρωσης στην Ελλάδα των προγραμμάτων των υποβρυχίων και των πυραυλακάτων, που αναλήφθηκαν με προσωπικό ρίσκο και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Αποστολάκη, ωστόσο αυτές »πατούσαν » σε προηγούμενες συμβατικές δεσμεύσεις.

Μπορεί τα υπό σύγκριση χρονικά διαστήματα και η οικονομική συγκυρία σε Ελλάδα και Τουρκία και μην έχουν μια ευθεία αναλογικότητα, ωστόσο συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν εύκολα και να δείξουν πολλά πράγματα.Όσο και αν αυτά τα εντυπωσιακά ποσοστά (από 18% σε 70%) δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματική εικόνα, καθώς τα «εγχώρια προγράμματα» αποτελούν, τις περισσότερες φορές, αποτέλεσμα συνεργασίας με ξένες εταιρείες και σχεδόν πάντα εμπεριέχουν εισαγωγή συστημάτων ή τεχνογνωσίας από το εξωτερικό, δείχνουν εμμονή και προσήλωση σε στόχο.

Δείχνουν ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε όλο και μεγαλύτερο όγκο εξαγωγών όπλων και το κυριότερο ότι όλα αυτά εντάσσονται σε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο του Ερντογαν που έχει στόχο να εκμηδενίσει, σε βάθος χρόνου και με ορίζοντα το 2023, την εξάρτησή της από τις εισαγωγές όπλων.