Τουρκία: «Χωρίς πόλεμο με Ελλάδα δύσκολα θα λυθεί το πρόβλημα των 12 μιλίων»

Πίσω από την Ελλάδα βρίσκονται οι ΗΠΑ ως υποκινητές στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια υποστηρίζει ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ιστινιέ, Μεσούτ Χακκί Τσασίν.

Eκτιμώντας ότι τα προβλήματα εκεί προμηνύουν διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο και πως αν δεν επιλυθούν διά της διπλωματικής οδού τα ζητήματα τότε τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα χτυπήσουν τα ελληνικά.

Από την άλλη, ο Τούρκος καθηγητής του Πανεπιστημίου Εσένγιουρτ Κωνσταντινούπολης, Σαϊτ Γιλμάζ υποστήριξε ότι χωρίς πόλεμο είναι δύσκολο να επιλυθεί το θέμα των 12 μιλίων.

Ο κ. Γιλμάζ δήλωσε στην αντιπολιτευτική εφημερίδα Αϊντινλίκ πως στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά της ύδατα τότε θα περάσουν υπό την κυριαρχία της και οι φυσικές πηγές και ο εναέριος χώρος του Αιγαίου, υποστηρίζοντας ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μετατρέψει το Αιγαίο σε μια δική της λίμνη και να σφετεριστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Ανέφερε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν 3 χιλιάδες νησιά και πως η Ελλάδα υποστηρίζει ότι έχουν χωρικά ύδατα και τα νησιά. Ως εκ τούτου, είπε, επειδή τα περισσότερα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα, το Αιγαίο μετατρέπεται σε ελληνική θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsit.com.cy