Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι Τούρκοι θα κληθούν να καταβάλουν μόνο 2% επί των κεφαλαίων αυτών, αποφεύγοντας την φορολόγηση που κανονικά θα έφθανε το 30%-40%. Θα αποφύγουν επίσης τις έρευνες για το αν αυτός ο πλούτος παρήχθη στην Τουρκία και παρανόμως εξήχθη από τη χώρα.
Τούρκοι ιδιώτες και ιδιωτικές εταιρείες υποχρεούνται να δηλώσουν τα κεφάλαια αυτά μέχρι το τέλος του Ιουλίου για να ενταχθούν στην αμνηστία.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί τον επόμενο μήνα.
Η τελευταία φορά που η Τουρκία εισήγαγε ανάλογες ρυθμίσεις ήταν το 2009, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τότε είχε εξασφαλίσει τον επαναπατρισμό από ιδιώτες και επιχειρήσεις κεφαλαίων ύψους 50 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περί τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ).
Οικονομικός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει πόσα κεφάλαια θα προσελκύσει η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της τουρκιικής κυβέρνηση Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μετά το 2009 η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε «ασφαλές καταφύγιο», πράγμα που σημαίνει ότι η εφαρμογή της αμνηστίας θα είναι επιτυχέστερη αυτή τη φορά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, ο Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι οι καταθέσεις που οι τούρκοι πολίτες διατηρούν σε ξένες χώρες ανέρχονται σε 100 δισεκατομμύρια. Περί τα 38 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά είναι τοποθετημένα σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.
Η τουρκική ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης το 2011, με 8,5%, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε ξαφνικά στο 2,2% τον περασμένο χρόνο και η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει ανάκαμψη πριν από την έναρξη του εκλογικού κύκλου του προσεχούς έτους.
Η εξάρτηση της χώρας από την εισαγόμενη ενέργεια καθιστά το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών αχίλλειο πτέρνα της τουρκικής οικονομίας και αυξάνει τη σημασία της διατήρησης των τουρκικών κεφαλαίων στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και του επαναπατρισμού όσων βρίσκονται στην αλλοδαπή.