Τουρκία: Ναύαρχος γιοκ! Αρχίζουν οι κρίσεις σήμερα

Το ζήτημα της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας είναι ένα από τα βασικά θέματα των κρίσεων των αξιωματικών στην γειτονική χώρα που ξεκινούν σήμερα Πέμπτη με την Σύνοδο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου υπό την Προεδρία του Τουρκου Πρωθυπουργού κ Ερντογάν.

Κατά την εβδομαδιαία συνάντηση μεταξύ του Τουρκου Πρωθυπουργού και του Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Οζέλ που εκτάκτως έγινε χθες Τετάρτη αντί σήμερα όπως γινεται παγίως, λόγω της σύγκλισης του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη Σύνοδο στην οποία παράλληλα με τα υπόλοιπα θέματα, θα συζητηθεί και το ζήτημα της ηγεσίας στο Πολεμικό Ναυτικό. Όπως αναφερεται στον τυπο αναμένεται να αποστρατευθεί ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων, Μουράτ Μπιλγκέλ, ενώ δεν υπάρχει άλλος στο επίπεδο του ναυάρχου, προς αντικατάστασή του. Γι αυτό το λόγο εξετάζεται η περίπτωση ανάθεσης των ναυτικών δυνάμεων σε ένα βαθμό χαμηλότερα.

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι στη Σύνοδο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου , θα ληφθούν αποφάσεις και αναφορικά με την κατάσταση των στρατηγών που είναι υπό κράτηση με κατηγορίες για απόπειρες πραξικοπήματος (σχέδιο Βαριοπούλα κλπ) καθώς επίσης και για αιτήματα των στρατιωτικών που έχουν παραιτηθεί. Σημειώνεται ότι πριν από τη Σύνοδο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, δεν διαψεύστηκε η είδηση αναφορικά με την παραίτηση τριών πτεράρχων. Συνολικά τα κρίσιμα κεφάλαια που θα συζητηθούν είναι, κατα τα δημοσιεύματα, οι προαγωγές, οι διορισμοί και αποστρατείες. Ιδιαίτερη σημασία φέρει το θέμα της αλλαγής στην Διοίκηση των τεσσάρων όπλων των τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων.