Τουρκία εκτός ορίων: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης με το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό

Πρώτα ήταν η απειλή του Ομέρ Τσελίκ. Μετά ήρθε η οργισμένη αντίδραση του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας. Και μετά, η εκτός ορίων ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την απόφαση του ΣτΕ να δώσει άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι.

Ήταν αναμενόμενο πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το άσυλο σε έναν από τους Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες από την Άγκυρα θα προκαλούσε την αντίδραση από την Τουρκία. Αλλά το να κατηγορείται η Ελλάδα για παραβίαση διεθνών Συνθηκών, μάλλον… παραπάει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει σκάνδαλο την απόφαση του ΣτΕ να απορρίψει την ένσταση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη χορήγηση ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

«Αυτή η απόφαση είναι παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων του 1951 ενώ είναι και αντίθετη με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Και συνεχίζει με ολομέτωπη επίθεση κατά της χώρας μας. «Η Ελλάδα έχει θέσει τις βάσεις για τέτοιες αποφάσεις, που πληγώνουν τη συνείδηση του τουρκικού έθνους, απορρίπτοντας επανειλημμένα τη δίωξη των πραξικοπηματιών.

Οι ελληνικές αρχές δεν πρέπει να επιτρέψουν στις χώρες να γίνουν ασφαλή λιμάνια για πραξικοπηματίες δίνοντας άσυλο σε πραξικοπηματίες, δίνοντας άσυλο μέσω δικαστικών μηχανισμών που δεν κατανοούν το νόμο του να παραβιάζονται οι διεθνείς Συνθήκες».

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Απόφαση σκάνδαλο – Πυρά και κατά Ε.Ε.

Ευκαιρία να επιτεθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρήκε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. Κι εκείνος, σε μήνυμα του στο twitter, μίλησε για απόφαση που παραβιάζει διεθνείς συνθήκες.


«Το ΣτΕ παραβίασε διεθνείς Συνθήκες με την απόφαση για το άσυλο και καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα για πραξικοπηματίες και τρομοκράτες. Αυτή η σκανδαλώδης απόφαση πρέπει να απορριφθεί και να καταδικαστεί από όλους, ανάμεσα σε αυτούς και η Ε.Ε.», έγραψε ο Καλίν.