Το Υπουργείο Εξωτερικών απαντάει στον Ερντογάν: «Οι εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές»

Το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε, όπως ήταν αναμενόμενο, στο προκλητικό παραλήρημα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι οι «ελληνικές δυνάμεις είχαν κάψει και είχαν καταστρέψει την Σμύρνη», κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής τον Αύγουστο του 1922, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως: «Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο».

Με αφορμή τη «Ημέρα της νίκης» στην Τουρκία στις 30 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως «Στις 30 Αυγούστου νικήσαμε τον εχθρό που λέρωσε την Ανατολή με τις λερωμένες μπότες του. Νικήσαμε τον στρατό εισβολής των Ελλήνων», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε: «Ο  Αύγουστος είναι ιδιαίτερος μήνας, νικήσαμε σε Κύπρο, Σμύρνη και Ματζικέρτ».

Το ελληνικό διάβημα στο NATO

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο NATO, προχώρησε, κατόπιν σχετικών οδηγιών, σε γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του NATO, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός να συνδέεται η εθνική ημέρα ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με ημέρα νίκης κατά μίας συμμάχου χώρας, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές.

H ΝΑΤΟϊκή Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM), με έδρα τη Σμύρνη, ανάρτησε χθες στο λογαριασμό της στην πλατφόρμα «Χ», συγχαρητήριο μήνυμα στην Τουρκία με αφορμή τον εορτασμό της λεγόμενης «Ημέρας της Νίκης», της επετείου δηλαδή που συμπίπτει με την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία το 1922, την οποία στη συνέχεια «κατέβασε».

Το 2022, η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ είχε προχωρήσει σε παρόμοια ανάρτηση, την οποία μετά διέγραψε μετά από διάβημα και έντονη διαμαρτυρία της Ελλάδας. Συγχαρητήρια ανάρτηση έκανε πριν λίγες ώρες και η διοίκηση της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG-2), την οποία επίσης έσβησε πριν από λίγο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Intime News