Το TCG «Anadolu» στο Ιόνιο για τη ΝΑΤΟϊκή «Neptune Strike 24» – Η φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» στην ίδια Συμμαχική αρμάδα

*Του Κώστα Σαρικά

Αφήνει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό ελικοπτεροφόρο «Anadolu» και βάζει πλώρη για το Ιόνιο προκειμένου να συμμετέχει στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Neptune Strike 24».

Η μεγάλη αεροναυτική άσκηση της Συμμαχίας εξελίσσεται ταυτόχρονα στη Μεσόγειο αλλά και στη Βόρεια Θάλασσα, με παρουσία μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων, μεταξύ των οποίων και το αεροπλανοφόρο USS Harry Truman, το οποίο θα αποτελεί τη ναυαρχίδα του Strike Group που θα αναπτυχθεί στην περιοχή.

Αντίστοιχο ρόλο στη Μεσόγειο θα έχουν το ιταλικό αεροπλανοφόρο «Cavour» μαζί με το «Anadolu», ενώ οι Επιτελείς του ΝΑΤΟ θα διευθύνουν τη ναυτική αρμάδα από το πλοίο Διοίκησης και Ελέγχου USS «Μount Whitney». Στο Strike Group της Μεσογείου συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το Αμφίβιο Πολλαπλών Χρήσεων USS «Wasp» καθώς και το Αποβατικό USS «Oak Hill», το οποίο θα μεταφέρει Αμφίβιες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της άσκησης, το «Anadolu» θα λειτουργήσει επίσης σαν Αμφίβια Μονάδα Πολλαπλών Χρήσεων, καθώς εκτός από τα ελικόπτερα και τα μη επανδρωμένα UCAV Bayraktar μεταφέρει και ένα Τάγμα Πεζοναυτών.

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει στην «Neptune Strike 24» με τη φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ», ενώ στην άσκηση θα λάβουν μέρος και μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, πιθανότατα F-16 από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Ενδιαφέρουσα παράμετρος της άσκησης θα είναι πάντως το σενάριο κρούσης των μαχητικών της HAF με στόχο τη ναυτική αρμάδα, στην οποία ανήκει και το τουρκικό TCG «Anadolu».

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2024 που το τουρκικό πλοίο βάζει πλώρη για το Ιόνιο, καθώς και τον περασμένο Απρίλιο συμμετείχε στην ίδια άσκηση «Neptune Strike 24.1», μαζί με τη φρεγάτα TCG «Salih Reis» και την κορβέτα TCG «Byuykada». Ήταν η πρώτη επιχειρησιακή του συμμετοχή σε συμμαχική άσκηση έπειτα από την καθέλκυση του.

Με την παρουσία του «Anadolu» στις συμμαχικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, η Τουρκία επιχειρεί να αποκτήσει ενισχυμένο ρόλο μέσα στο ΝΑΤΟ και να περάσει το μήνυμα ότι αποτελεί την πλέον ισχυρή ναυτική δύναμη στην περιοχή έναντι της Ελλάδας. H ναυπήγηση του πλοίου κατέδειξε ότι η Άγκυρα έχει ως στόχο την διεύρυνση της ναυτικής της παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που σταδιακά εντάσσονται στον στόλο της γείτονος και τα πρώτα υποβρύχια 214 κλάσης «Piri Reis», αντίστοιχα σε δυνατότητες με τα ελληνικά κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».

Τον περασμένο Μάιο, το TCG «Anadolu» συμμετείχε στην μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας «Deniz Kurdu», η οποία πραγματοποιήθηκε σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Θάλασσα του Μαρμαρά και Μαύρη Θάλασσα.

Το TCG «Anadolu» αποτέλεσε τη ναυαρχίδα του στόλου των γειτόνων, το οποίο η Άγκυρα διαφημίζει συνεχώς και σε κάθε ευκαιρία. Αρχικά προοριζόταν για αεροπλανοφόρο, ωστόσο η αδυναμία απόκτησης από την Τουρκία μαχητικών κάθετης προσγείωσης, όπως τα F-35B ανάγκασαν τους γείτονες να το μετατρέψουν σε ελικοπτεροφόρο Αμφίβιων Επιχειρήσεων.

Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει στα υπόστεγα του συνολικά 12 ελικόπτερα μεσαίου μεγέθους. Επιπλέον, μπορεί να φορτωθεί με ελαφρά οχήματα αλλά και Τεθωρακισμένα στο κατάστρωμα βαρέων οχημάτων και αμφίβιων επιχειρήσεων. Το TCG «Anadolu» μπορεί να μεταφέρει έως και 46 άρματα μάχης Leopard.

Ως Αμφίβιο Πολλαπλών Χρήσεων διαθέτει τη δυνατότητα μεταφοράς ενός πλήρως εξοπλισμένου Αμφίβιου Τάγματος, το οποίο στην «Neptune Strike 24» θα αποτελείται από Πεζοναύτες. Oι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας ενισχύονται συνεχώς τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα, προκειμένου να διεξάγουν αμφίβιες επιθετικές επιχειρήσεις στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».