«Τεχνικό σέρβις και θα ξαναβγεί να ολοκληρώσει το έργο του», αυτό είναι το τουρκικό αφήγημα σχετικά με την αποχώρηση του Oruc Reis από αμφισβητούμενα νερά.
Ο πονοκέφαλος που ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου φαίνεται να σταμάτησε, αλλά όχι για πολύ. Άλλωστε, μόλις της Δευτέρα, ο Τσαβούσογλου διατυμπάνιζε ότι «το πλοίο επιστρέφει για ανεφοδιασμό και σέρβις ρουτίνας, αλλά οι έρευνες για τους πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν κανονικά».
Η Τουρκία άφησε να ολοκληρωθεί η τελευταία, μιας σειράς NAVTEX που είχε εκδώσει για παράνομες έρευνες σε περιοχή μη οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας και απλώς φρόντισε, υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα αλλά και προφανώς ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 -25 Σεπτεμβρίου, να μην ανανεώσει και επεκτείνει χρονικά και γεωγραφικά τις έρευνες του Oruc Reis. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουν τα τουρκικά, συστημικά ΜΜΕ, την «υποχώρηση» προμηνύει νέες προκλήσεις για την Αθήνα.
Διαβάστε επίσης: Μάζεψαν το Oruc Reis, έβγαλαν το Yavuz – Νέες τουρκικές NAVTEX (pics)
Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας, από την πλευρά, του ανέφερε ότι η επιστροφή του πλοίου αποτελεί «ρουτίνα» για «μηνιαίες εργασίες συντήρησης και αλλαγή προσωπικού». Σύμφωνα με τους Τούρκους, το ερευνητικό σκάφος έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 3.525 χιλιόμετρα σεισμικών δεδομένων.
Με το ίδιο αφήγημα κινείται και ο τουρκικός τύπος. Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα, «το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, που διεξάγει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, έφτασε στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση. Μετά τις εργασίες συντήρησης γνωστοποιήθηκε ότι με την έκδοση νέας Navtex θα συνεχίσει τις γεωλογικές έρευνες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».
Την ίδια ώρα, η Αθήνα παραμένει σε κατάσταση αναμονής περιμένοντας και άλλα βήματα από την Άγκυρα, εκτός της απομάκρυνσης του Oruc Reis, τα οποία θα δείξουν πραγματική αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στο OnAlert, μετά την επιστροφή του ερευνητικού πλοίου στην Αττάλεια φαίνεται ότι αποσύρονται σταδιακά τουρκικές ναυτικές δυνάμεις από την περιοχή χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι η κατάσταση αποκλιμακώθηκε.
Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα θα «επισκευάζει» το Oruc Reis μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα, όπου και θα κριθεί η επόμενη μέρα.