Τσίπρας – Μέρκελ μίλησαν για τις τουρκικές προκλήσεις

Η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα  βρέθηκε μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού,κ. Αλέξη Τσίπρα, με την Γερμανίδα Καγκελάριο, κ. Άνγκελα Μέρκελ.

Με τη σκιά του τελευταίου επεισοδίου στα Ίμια, με τον εμβολισμό του ΠΑΘ «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος από την τουρκική ακταιωρό UMUT, να ρίχνει βαριά τη σκιά του, ο κ. Τσίπρας έθεσε εμφατικά το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας όπως αυτή εκδηλώνεται από τις αεροαναυτικές δυνάμεις της γείτονος. Στο μενού των συνομιλιών τους βρέθηκε φυσικά και το ζήτημα της παρεμπόδισης της εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ  συζήτησαν σχετικά και για τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις για την επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στην κ. Μέρκελ την ανάγκη για οριστική λύση στο θέμα της πΓΔΜ με αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις τουρκικές ενέργειες της τελευταίας περιόδου, τονίζοντας πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου σε Αιγαίο και Μεσόγειο από την Τουρκία αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει, μεταξύ άλλων, επαφή και με την κ. Μέρκελ στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνέχεια της συνάντησης που θα έχει η Γερμανίδα καγκελάριος με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στη Γερμανία, προκειμένου να συνεχίσουν τη συζήτησή τους σε σχέση με την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ