Τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν: Από το Λονδίνο… στο Βίλνιους

Του Κώστα Αλατζά

Υπό άλλες συνθήκες, σε διαφορετικό κλίμα και με άλλον τρόπο σε σχέση με τη συνάντηση του Λονδίνου τον Δεκέμβριο του 2019 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Ιουλίου.

Σε αντίθεση με τη συνάντηση του Λονδίνου, διάρκειας μιάμισης ώρας, που είχαν πραγματοποιήσει οι δύο ηγέτες συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας καθώς και τους συμβούλους των γραφείων τους, στο Βίλνιους αναμένεται να πραγματοποιηθούν τρεις συναντήσεις ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική πλευρά.

Η πρώτη η οποία θα καθορίσει και το περιεχόμενο των επόμενων δύο συναντήσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, είναι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως πληροφορείται το OnAlert, ακόμη δεν έχει «κλείσει» ούτε ο χρόνος ούτε η σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα πλαισιώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στη συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή μέσω της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη Άννας – Μαρίας Μπούρα και του Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς, επικεφαλής συμβούλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Η ακριβής ώρα της συνάντησης αναμένεται να καθοριστεί από τις διμερείς επαφές που θα έχουν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου.

Χωρίς τους υπουργούς Άμυνας θα γίνει η συνάντηση

Σε ότι αφορά το ποιοι θα συμμετέχουν στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, παρότι η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη και από τις δύο πλευρές, θεωρείται πιθανόν ο πρωθυπουργός να έχει δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, τη διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου, αλλά όχι τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια. Ανάλογη αναμένεται να είναι και η σύνθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς δηλαδή τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών.

Το τετ-α-τετ Μητσοτάκη –Ερντογάν στο Βίλνους δεν διαφέρει από τη συνάντηση του Λονδίνου το 2019 μόνο στη σύνθεση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών αλλά πραγματοποιείται σε μία διαφορετική γεωπολιτική συγκυρία και σε διαφορετικό κλίμα. Η συνάντηση στο Λονδίνο είχε πραγματοποιηθεί λίγο μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν ιδιαίτερα βαρύ.

Σήμερα μετά του καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία το κλίμα έχει αλλάξει. Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει εγκαταλείψει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αλλά και την επιθετική ρητορική έναντι της Ελλάδας. Η Αθήνα εκτιμά θετικά τη χρονική συγκυρία για την έναρξη μιας νέας προσπάθειας ελληνοτουρκικής προσέγγισης με το άνοιγμα νέων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται η απενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και ενδεχομένως και ενδεχομένων η έναρξη ενός νέου γύρου διερευνητικών επαφών.