«Ταγίπ κάτσε φρόνιμα»! Ρωσικά και ισραηλινά πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου

Ρωσία και Ισραήλ «στριμώχνουν» τη Τουρκία με δύο παράλληλες ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, την περίοδο που η Τουρκία έχει δεσμεύσει με παράνομη αναγγελία (NAYTEX) θαλάσσιο χώρο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες υδρογονανθράκων με το πλοίο της Barbaros, γράφουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες Φιλελεύθερος και Πολίτης. 

Όλα αυτά με φόντο ότι απόψε το βράδυ ή αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο συνάντηση του Κύπριου Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από αίτημα της ρωσικής πλευράς και του ότι ήδη τις προάλλες έγινε – με όποια σημασία έχει – άσκηση Έρευνας και Διάσωσης μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ.

 Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό θα διεξάγει μεταξύ 20 και 23 Οκτωβρίου ασκήσεις με τη χρήση ρουκετών στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των ακτών της Συρίας, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Αμμόχωστο, ύστερα από άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την σχετική δήλωση έκανε  στο ΚΥΠΕ, εκ μέρους του  Κυπριακού Ναυτικού ο Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Φυτιρής.

Διευκρινίσεις Κυπριακού Ναυτικού

 
Ο Πλοίαρχος  ξεκαθάρισε ότι η παρουσία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού δεν έχει καμία σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. <<Δεν έχει σχέση η ΑΟΖ με τις βολές στην επιφάνεια της θάλασσας ή στον αέρα. Η ΑΟΖ έχει έννοια για οικονομικές δραστηριότητες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας>> είπε.Διευκρίνισε επίσης ότι η άσκηση δεν θα είναι κοντά στο τουρκικό πλοίο Μπαρμπαρός, το οποίο όπως σημείωσε, <<είναι βόρεια έξω από την περιοχή τη δική μας κοντά στην Τουρκία προς το παρόν>>.<<Δεν συνδέονται τα δύο θέματα – ρωσικό πολεμικό ναυτικό και Μπαρμπαρός – για να μην προκαλείται πανικός>>, σημείωσε.
Ακόμα ο  Πλοίαρχος Φυτιρής είπε στο ΚΥΠΕ ότι το αίτημα από τη Ρωσία για ασκήσεις στην περιοχή υποβλήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στην αναγνώριση της οντότητας της.
<<Είναι συνήθης διαδικασία, έχει υποβληθεί ξανά παρόμοιο αίτημα γιατί ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Ρωσία διεξάγει σε εκείνες τις περιοχές ασκήσεις που προφανώς έχουν κάποια σχέση με την κατάσταση στη Συρία και τα συμφέροντα της. Η εκτίμηση είναι ότι δείχνουν την παρουσία τους σε μια περιοχή που ανέκαθεν είχαν συμφέροντα και επιρροή,>> πρόσθεσε.

Τα όρια της ρωσικής άσκησης 

Η άσκηση θα αρχίσει στις 20  και θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου. Θα διεξάγεται σε διάφορες ώρες της ημέρας και θα γίνεται βολή ρουκετών από πλοία. Η έκταση που έχει δεσμεύσει η Ρωσία από την Κυπριακή Δημοκρατία για την άσκηση είναι 800 τετραγωνικά μίλια.Σύμφωνα με NOTAM που εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 7.00 το πρωί (ώρα Κύπρου) της Δευτέρας 20ης Οκτωβρίου – δηλαδή με την έναρξη ισχύος του τουρκικού Navtex και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 7.00 το απόγευμα. Σύμφωνα με τον »Φιλελευθερο», με βάση την ΝΟΤΑΜ η Ρωσία δέσμευσε συνολικά θαλάσσια ζώνη έκτασης 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα δυτικά όρια της περιοχής που δεσμεύτηκε για τις ασκήσεις, ξεκινούν από σημείο σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από τον Απόστολο Αντρέα και φτάνει σε απόσταση μέχρι και 90 χιλιόμετρα από το Κάβο Γκρέκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφάπτεται των ορίων της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία, για τις έρευνες του Μπαρπαρός από τις 20 Οκτωβρίου, όπως και των ορίων του τεμαχίου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.Τα ανατολικά όρια της περιοχής εκτείνονται μέχρι και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις ακτές της Συρίας μεταξύ Ταρτούς και Λατάκιας.

Οι ρουκέτες 

Το Ρωσικό ΝΟΤΑΜ, αναφέρει σαφώς ότι στη περιοχή θα γίνουν δοκιμαστικές βολές με ρουκέτες (RUSSIAN NAVY EXERCISE(ROCKET TEST FIRINGS) και για τον σκοπό αυτό κατά το διάστημα των ασκήσεων η περιοχή θα κλείσει για την αεροπλοΐα σε ύψος μέχρι και 33.000 πόδια.

Για το λόγο αυτό ο κ Φυτιλής εξηγεί στο ΚΥΠΕ:<<Για εκείνες τις ώρες όταν θα γίνεται η άσκηση, θα εκτρέπονται τα αεροπλάνα αλλά
δεν έχει πολλά αεροπλάνα που πετούν από εκεί λόγω της κατάστασης στη Συρία, γι` αυτό και δίδεται εκεί η άδεια>>, εξήγησε ο Πλοίαρχος του Κυπριακού Ναυτικού.Σημείωσε δε ότι τα θέματα αυτά θα ρυθμίζονται και από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και το Ράδιο Κύπρος.
<<Το σημαντικό είναι ότι από εμάς παίρνουν άδεια, που σημαίνει πλήρη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της οντότητας της σε όλη την περιοχή του FIR Λευκωσίας και συνεργασία με τη χώρα μας σε θέματα άμυνας>>, κατέληξε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

Να σημειωθεί ότι αναφορά στην άσκηση του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού υπάρχει και σήμερα και στη ρωσική έκδοση της ιστοσελίδας του Πρακτορείου ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Στην άσκηση θα συμμετάσχει μια ομάδα από το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, με επικεφαλής τον Διοικητή του Στόλου αντιναύαρχο Αλέξανδρο Βίτκο. Επίσης το πλοίο “Landing Ship”, το ανθυποβρυχιακό σκάφος του Στόλου της Βόρειας Θάλασσας,  »Αντιναύαρχος Kulakov» και ένα μεγάλο αποβατικό του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το «Novocherkassk» και άλλα.

Το Ισραήλ

Να σημειωθεί ότι  ρωσική δέσμευση περιοχής στο FIR Λευκωσίας για στρατιωτικές ασκήσεις, δεν είναι η μόνη παρόμοια ενέργεια που «συμπίπτει» με το πρώτο 48ωρο ισχύος του τουρκικού NAVTEX για το πλοίο Μπαρπαρός.
 
Άλλες μεγάλες περιοχές που ξεκινούν από τη θάλασσα δυτικά της Πάφου, μέχρι και ανοικτά του κόλπου Πισσουρίου και εκτείνονται καλύπτοντας μεγάλο μέρος του Τροόδους μέχρι και τα Καννάβια ανατολικά και τα Κατύδατα βόρεια, έχει δεσμευτεί για επανάληψη προηγούμενων παρόμοιων ασκήσεων του Ισραήλ, ενώ με άλλο ΝΟΤΑΜ, έχει δεσμευτεί και περιοχή που καλύπτει τα όρια των τεμαχίων 2,3 και 9 επίσης για αεροναυτικές ασκήσεις.

 Και βρετανικά ΝΟΤΑΜ…

Κι αυτά – προστίθενται στα δημοσιεύματα – δεν είναι τα μόνα ΝΟΤΑΜ που δεσμεύουν περιοχές για ασκήσεις και καλύπτουν μεγάλες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και χερσαίων περιοχών στο δυτικό τμήμα της Κύπρου, ενώ σε ισχύ τίθενται και βρετανικά ΝΟΤΑΜ που καλύπτουν επίσης κάποιες από τις περιοχές αυτές, προφανώς στα πλαίσια των επιχειρήσεων σε ΙΡΑΚ και Συρία.
 
Πηγές που επικαλείται ο Φιλελευθερος αναφέρουν ότι οι ασκήσεις της Ρωσίας και του Ισραήλ δίνουν το μήνυμα της παρουσίας τους στη περιοχή.