Συρίγος: Τι είπε περί «παρωχημένων διατάξεων» στη Συνθήκη της Λωζάνης και τι απαντά στον Στέφανο Κασσελάκη [vid]

Φωτιές άναψε ο καθηγητής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος, όταν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης χαρακτήρισε διατάξεις τις Συνθήκης της Λωζάνης ως «παρωχημένες».

Ο κ. Συρίγος είπε χαρακτηριστικά πως μόνον το 3% της Συνθήκης της Λωζάνης εξακολουθεί να έχει αξία σήμερα. Ανέφερε μάλιστα ως παραδείγματα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης που προσδιορίζουν τον αριθμό των οπλοπολυβόλων Lewis του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που δύνανται να υπάρχουν ανά 100 κατοίκους ενός ελληνικού νησιού.

Κατόπιν των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, ο κ. Συρίγος επανήλθε και με ανάρτησή του επιχείρησε να διευκρινίσει τι εννοούσε, παραθέτοντας όλο το επίμαχο απόσπασμα της τηλεοπτικής συνέντευξής του.

Στις αντιδράσεις προστέθηκε και μια ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, που λίγο πριν τα μεσάνυχτα της τρίτης, 2/1/2024, χαρακτήρισε «δώρο στον Ερντογάν» τις δηλώσεις του κυρίου Συρίγου, σημειώνοντας πως «η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Συρίγος: Δεν μίλησα για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης

Στην ανάρτηση Κασσελάκη απάντησε μέσω της ΕΡΤ και της εκπομπής «Συνδέσεις» ο κ. Συρίγος λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είναι κάτι που ξεκίνησε από την ακροδεξιά και με έκπληξη είδα ότι το παίρνει και ο κ. Κασελάκης. Δηλαδή οι σύμβουλοι του κ. Κασελάκη το έδωσαν. Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση της συνθήκης. Είπα ότι είναι παρωχημένη, διότι το μόνο που μας ενδιαφέρει από τη Συνθήκη της Λωζάνης, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, είναι οι διατάξεις περιορισμού συνόρων. Το θέμα των παρωχημένων διατάξεων είναι κάτι αυτονόητο. Είναι ένα κείμενο 101 ετών. Καταρχάς έχει διατάξεις για το πώς θα πληρώσουμε το οθωμανικό χρέος. Παίζει ρόλο πώς θα πληρώσουμε το οθωμανικό χρέος στο σήμερα; Έχει διατάξεις για το πώς θα γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων, τι θα γίνει με τα συμμαχικά νεκροταφεία, τι θα γίνει με τις εταιρείες οι οποίες είχαν συμβόλαια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όλα αυτά είναι νεκρά, είναι περασμένα. Την αναθεώρηση την προσέθεσε ο κ. Κασσελάκης και η εφημερίδα Δημοκρατία».

«Από το 1995 και μετά, έχουμε εξαιρέσει ρητώς από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θέματα που σχετίζονται με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δεν τα συζητάμε βάσει των διατάξεων. Θεωρούμε ότι είναι εθνικό μας θέμα» τόνισε ακόμη ο κ. Συρίγος.

Επιπλέον με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Συρίγος «αντεπιτέθηκε» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «Οι Τούρκοι δεν θεωρούν παρωχημένες τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης για την αποστρατικοποίηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου και ούτε επιζητούν να τις αλλάξουν».