Συνάντηση Βαρθολομαίου-Μπάϊντεν

Η κατάσταση της χριστιανικής ορθοδόξου μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, η κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και αλλού αλλά και  ευρύτερα ζητήματα που άπτονται του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως είναι  η συνεχιζόμενη μη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ήταν από τα βασικά θέματα των συνομιλιών του  αντιπροέδρου των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την συνάντησή τους,  το μεσημέρι της Κυριακής στο Φανάρι.Πηγές του Πατριαρχείου ανέφεραν ότι ο κ. Μπάιντεν, προερχόμενος από την Ουκρανία, συζήτησε με τον κ. Βαρθολομαίο και την κατάσταση της ορθοδόξου εκκλησίας εκεί.

»Αυτός είναι ο άνδρας, είναι ο άνδρας που πράττει αυτά τα οποία λέει» είπε προς τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους ο κ. Μπάιντεν αναφερόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τονίζοντας τον σεβασμό και την τιμή που αποδίδει στο πρόσωπό του και τον χαρακτήρισε ως έναν από τους πιο σημαντικούς ηγέτες που γνώρισε, όπως τον είχε εντυπωσιάσει και η προσωπικότητα  του Νέλσον Μαντέλα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον κ.Μπάιντεν για το προσωπικό ενδιαφέρον του για τα ζητήματα που απασχολούν την Ι.Αρχιεπισκοπή Αμερικής και εν γένει τον Οικουμενικό Θρόνο.

Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν έφτασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και παρέμεινε περίπου δύο ώρες. Στην είσοδο του Πατριαρχείου τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου Αρχιμ. Βαρθολομαίος Σαμαράς και κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής.
Τον αμερικανό αξιωματούχο συνόδευε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Άγκυρα και συνεργάτες του, ενώ τον Πατριάρχη περιστοίχιζαν οι μητροπολίτες Προύσης Ελπιδοφόρος -επικεφαλής της Σχολής της Χάλκης- και Σηλυβρίας Μάξιμος, ο αρχιγραμματ΄ςας της Συνόδου Βαρθολομαίος, ο διάκονος Νήφων και ο αρχιδιάκονος του οικουμενικού θρόνου Ιωάννης Χρυσαυγής, καθηγητής της Θεολογικής Σχόλης της Αγίας Τριάδας Βοστώνης.Στην είσοδο υπήρχαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, προσκύνησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου ΚΑΙ ξεναγήθηκε από τον κ. Βαρθολομαίο.

Είναι η 2η φορά που ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Θρόνο ενώ ήταν η 3η συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος τον είχε επισκεφθεί στην επίσημη κατοικία του Αντιπροέδρου, στην Ουάσιγκτον, κατά την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2009.