Συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη – Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τη διπλωματική σύμβουλο Άννα- Μαρία Μπούρα, ενώ από την μεριά του Ερντογάν, στη συνάντηση συμμετείχε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Η συνάντηση, η οποία έγινε σε καλό κλίμα, διήρκησε περίπου μισή ώρα και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις.

Αυτή ήταν η έκτη συνάντησή τους μέσα σε έναν χρόνο. Η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στις αρχές του Ιουλίου, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και συνάμα της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας.

Έγινε μια γενικότερη επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας και δόθηκε έμφαση στο μεταναστευτικό. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Γκάτσιος, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος και το Κυπριακό. Θετική θεωρεί η ελληνική πλευρά την κινητικότητα που υπάρχει όσον αφορά στις συναντήσεις των ηγετών των δύο πλευρών με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει επίσης προσδοκία για μία συνάντηση των κκ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ.

Επίσης, ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

Φωτογραφίες EUROKINISSI