Στο «μνημόνιο κατανόησης» Τουρκίας – Λιβύης, αλλά και στο μεταναστευτικό επικέντρωσε την τοποθέτησή του στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε νομικά άκυρο το «μνημόνιο κατανόησης» Τουρκίας – Λιβύης.
Σημείωσε μάλιστα πως η συγκεκριμένη «συμφωνία» αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την δυσαρέσκεια της Ελλάδας διότι το Λιμενικό της Τουρκίας δεν κάνει τα δέοντα για την ανάσχεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:
«Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Η συνάντηση ξεκίνησε με τουλάχιστον 20 λεπτά καθυστέρηση, λόγω του γεύματος του Προέδρου Τραμπ με τους αρχηγούς των 5 κρατών με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες σε επίπεδο ΝΑΤΟ.
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν κράτησε περίπου μιάμιση ώρα.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία, εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, βρίσκονταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Αντιστοίχως από τουρκικής πλευράς παρευρέθηκαν οι κύριοι Τσαβούσογλου και Ακάρ.