ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Οι τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις εδω και μήνες είχαν εκφράσει στην κυβέρνηση Ερντογάν, το κενό που έχει η Τουρκία σε αντιαεροπορικά συστήματα μακράς εμβέλειας.
Κυρίως οσο αυξάνονταν η ένταση με τη Συρία αλλά και με το Ιράν, λόγω της εγκατάσταση ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας, οι Τούρκοι στρατηγοί εξέφραζαν φόβους για δυσκολίες αντιμετώπισης μιας επίθεσης με πυραύλους απο τη Συρία. Οι γείτονες μας δεν διαθέτουν αντιαεροπορικά συστήματα μακράς εμβέλειας.
Οι τούρκοι στρατηγοί διαπίστωναν πως ο τουρκικός στρατός υπερέχει σε πολλούς τομείς όπως στον αριθμό αρμάτων μάχης, μαχητικών κτλ. Όμως το «αδύναμο σημείο» της Τουρκίας σε ενδεχόμενο σύρραξης με τη Συρία, είναι η απροσπέλαστη αεράμυνα της Δαμασκού , που αποδείχθηκε με τον αποτελεσματικό τρόπο της κατάρριψης του τουρκικού RF-4 τον Ιούλιο, αλλά και οι πύραυλοί μακράς εμβέλειας που διαθέτει ο Άσαντ και η Τουρκία δεν έχει τα αντιπυραυλικά συστήματα για να τους καταρίψει.
Έτσι μετα από πολλούς μήνες καθυστέρησης τo τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωση του αναφέρει πως «η απειλή και της απειλής και το ρίσκο για την ασφάλεια της χώρας μας στη κρίσης που συνεχίζεται στη Συρία, αποφασίστηκε να ζητηθεί, η συμβολή του ΝΑΤΟ, με αντιαεροπορικά συστήματα»