Του Κώστα Αλατζά
Στο μικροσκόπιο του ΓΕΕΘΑ βρίσκονται οι νυχτερινές και μεταμεσονύκτιες υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών UAV σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert, επιτελείς του ΓΕΕΘΑ μελετούν τόσο την περιοδικότητα όσο και τη γεωγραφική εμβέλεια των πτήσεων των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ακολουθούνται και από υπερπτησεις μαχητικων αεροσκαφών στα ελληνικά νησιά.
Όπως εξηγούν στρατιωτικές πηγές στο OnAlert, οι νυχτερινές υπερπτήσεις των τουρκικών drones είναι ένα καινούριο χαρακτηριστικό στην τουρκική προκλητική τακτική, ωστόσο δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση όμως, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, αξιολογούνται.
Από τις αρχές του μηνός πέραν των αλλεπάλληλων ημερησίων υπερπτήσεων από τουρκικά drones και μαχητικά αεροσκάφη, η τουρκική πολεμική αεροπορία είχε πραγματοποιήσει μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, 15/9/2022 συνολικά 7 νυχτερινές υπερπτήσεις. Τα τουρκικά UAV έχουν πετάξει πέντε φορές πάνω από την Κίναρο που βρίσκεται μεταξύ Αμοργού και Καλύμνου, μία φορά πάνω την Κανδελιούσσα, νοτίως της Κω, και μία πάνω από τη νησίδα «Γλάρος» που βρίσκεται δίπλα στο Αγαθονήσι.
Μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξεστις 01:22, πάνω από την Κίναρο, στα 19.000 πόδια.
Στις 03:32, εκ νέου τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε πάνω από την Κίναρο, στα 19.000 πόδια.
Η Κανδελιούσα και η Κίναρος είναι τα νησιά στα οποία η τουρκική πολεμική αεροπορία τελευταία πραγματοποιεί τις περισσότερες υπερπτήσεις.
Επίσης έχει καταγραφεί ότι τα drones πραγματοποιούν κυρίως πτήσεις στο σύμπλεγμα των ελληνικών νησιών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ ορισμένες φορές τα τουρκικά μη επανδρωμένα φτάνουν στα όρια του 25ου μεσημβρινού που χωρίζει κάθετα το Αιγαίο, πετώντας πάνω από τους Καλόγερους, στο κεντρικό Αιγαίο μεταξύ Άνδρου και Ψαρών.
Τα τουρκικά drone έχουν αντικαταστήσει τα F-16
Η δραστηριότητα των τουρκικών UAV, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν χώρα την ημέρα ή τη νύχτα, έχει υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών καθώς όπως είναι γνωστό τα τουρκικά F-16 αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην υποστήριξή τους εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων Άγκυρας – Ουάσιγκτον. Εντούτοις, επιτελούν τον ίδιο σκοπό.
Όπως επισημαίνουν στο OnAlert αναλυτές διεθνών σχέσεων και στρατιωτικοί αναλυτές, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν παραβιάζουν μόνο τον εθνικό εναέριο χώρο δεκάδες φορές καθημερινά, αλλά παραβαίνουν και τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας μη καταθέτοντας σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές. Με αυτό τον τρόπο αμφισβητούν εμπράκτως την δικαιοδοσία των ελληνικών αρχών στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στο Αιγαίο.
Ανάλογο στόχο επιδιώκει η Άγκυρα και με τις υπερπτήσεις των τουρκικών drones. Πετώντας πάνω από το Αγαθονήσι, τη Λέβιθα , το Μακρονήσι, την Κανδελιούσσα, τους Ανθρωποφάγους και πάνω από άλλες νησίδες και βραχονησίδες που περιστοιχίζουν τα ελληνικά νησιά η Άγκυρα αμφισβητεί στη πράξη την ελληνική κυριαρχία.
Οι προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο δεν γίνονται μόνο για την ικανοποίηση του εθνικού αισθήματος στην «λαβωμένη» οικονομικά Τουρκία μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Συνιστούν ταυτόχρονα υπενθύμιση της τουρκικής θέσης ότι οι λεγόμενες ελληνοτουρκικές διαφορές δεν περιορίζονται μόνο στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών αλλά και σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν το καθεστώς στο Αιγαίο.
Η ελληνική πλευρά αντιδρά με τον ίδιο τρόπο όπως και στην περίπτωση των παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Τα τουρκικά UAV αντιμετωπίζονται από την ελληνική αεροπορία ως άγνωστα ίχνη από τη στιγμή που δεν καταθέτουν σχέδιο πτήσης και για αυτό τον λόγο αναγνωρίζονται και επιτηρούνται από τα μαχητικά μας αεροσκάφη. Παράλληλα, μέσω της διπλωματικής οδού, η Αθήνα διεθνοποιεί την τουρκική προκλητικότητα στο ανατολικό Αιγαίο η οποία τελευταία συνοδεύεται από πρωτοφανείς λεκτικές επιθέσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.