Τον “χαβά” τους οι Τούρκοι για Κύπρο και φυσικό αέριο. Στις δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε να εκφράζει τις παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας για την Κύπρο. Ζήτησε να σταματήσουν οι γεωτρήσεις για να αποσύρουν το Barbaros και να αρχίσουν συνομιλίες. Γνωριζει προφανώς πολύ καλά ότι οι εταιρείες που κάνουν τις γεωτρήσεις όσες βόλτες κι αν κάνει το Barbaros δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν τις γεωτρήσεις.
Τι δήλωσε επί λέξη ο Τούρκος ΥΠΕΞ,κ. Τσαβούσογλου, στην Κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ της Ελλάδος, κ. Βενιζέλο:
ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: Αξιότιμε Αντιπρόεδρε της Ελληνικής Κυβερνήσεως και Υπουργέ Εξωτερικών, Αξιότιμε φίλε μου, κ. Βενιζέλο, Αξιότιμοι Εκπρόσωποι Τύπου. Είμαι χαρούμενος σήμερα που φιλοξενώ την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, τον φίλο μου τον κ. Βενιζέλο και την αντιπροσωπεία του εδώ στην χώρα μας. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί του στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και στα Ηνωμένα Έθνη. Και πάντοτε οι συνομιλίες μας ήταν στα πλαίσια μιας φιλικής ατμόσφαιρας. Η σημερινή επίσκεψη συμπίπτει σε περίοδο που η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής είναι φορτισμένη με δοκιμασίες. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε και τις εξελίξεις στο Ιράκ. Σε αυτήν την φορτισμένη περίοδο, η απόφαση της διοργάνωσης του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, στην Αθήνα στις 5-6 Δεκεμβρίου του 2014, είναι απόδειξη της θέλησης της βελτίωσης των σχέσεων και των δύο χωρών.
Στις συνομιλίες μας, είχαμε ανταλλαγή απόψεων σε ευρύ επίπεδο στα διμερή και πολύπλευρα θέματα. Επίσης μελετήσαμε και τις προετοιμασίες του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Ο σκοπός μας είναι το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να είναι μία αιτία για την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, στους δύο λαούς μας. Το 2013 ο συνολικός όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών έχει φτάσει στα 5,7 δις δολάρια, οι απ’ ευθείας ελληνικές επενδύσεις στη χώρα μας είναι 6,7 δις. Είμαστε αποφασισμένοι το αμοιβαίο εμπορικό δυναμικό να το αυξήσουμε σε 10 δις δολάρια. Στο μέλλον η αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα θα είναι ένα βήμα που θα έχει σημασία και για την ελληνική οικονομία.
Ένας άλλος τομέας που βοηθάει στην βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς είναι ο τουρισμός. Υπολογίζουμε ότι ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που θα επισκεφτούν την Ελλάδα στα τέλη του 2014 θα φτάσει στο 1 εκατ. Πέρυσι φιλοξενήσαμε περίπου 700,000 Έλληνες τουρίστες στη χώρα μας και αυτό μας ευχαριστεί. Η απελευθέρωση των θεωρήσεων είναι σίγουρο ότι θα διπλασιάσει τον αριθμό των Τούρκων τουριστών που πηγαίνουν στην Ελλάδα.
Επίσης η Ελλάδα, που είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος του Σένγκεν, ξέρουμε ότι έχει και τις δικές της υποχρεώσεις. Ελπίζουμε ότι με τις προσπάθειες που θα κάνει, στα πλαίσια οπωσδήποτε της ΕΕ, θα ξεπεράσει το πρόβλημα των θεωρήσεων.
Η επίλυση του Κυπριακού, έπειτα από 50 χρόνια, θα συμβάλλει στην δημιουργία της ατμόσφαιρας συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην επικράτηση της σταθερότητας σε μια ευρεία γεωγραφία. Στα πλαίσια αυτά, είχαμε με τον συνάδελφό μου μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μια πολύτιμη συμβολή ως μια από τις μητέρες πατρίδες στην προσπέραση του κωλύματος που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια των συνομιλιών. Ο αξιότιμος συνάδελφός μου έχει εκφράσει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα.
Οι μειονότητές μας, που τις χαρακτηρίζουμε ως ο πιο δυνατός κρίκος, γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις χώρες, πιστεύουμε ότι κατέχουν σπουδαία θέση στις σχέσεις μας. Οι προσπάθειές μας προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται. Εμείς για τα βήματα που έχουμε κάνει για την επίλυση των προβλημάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία, είχαμε μια θετική ανταπόκριση από όλη την Ευρώπη και θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, στα πλαίσια αυτά, περιμένουμε και παρόμοια βήματα και από τον γείτονά μας, την Ελλάδα, (ως προς) τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης.
Έχει δημιουργηθεί μια ένταση στην Κύπρο σχετικά με το φυσικό αέριο, όπως ξέρετε, στις προσπάθειες έρευνας. Εμείς πάλι επιθυμούμε σε αυτήν την περίοδο να αρχίσουν οι συνομιλίες. Πιστεύουμε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο, στο φυσικό αέριο, έχουν δικαίωμα και οι «Τ/κ» και αυτό το παραδέχονται όλοι. Περιμένουμε και μία λύση και μία λογική προς αυτήν την κατεύθυνση και οι προσπάθειες οι δικές μας θα είναι σε αυτό το πλαίσιο. Και πάλι σας λέω ότι ελπίζουμε σύντομα να αρχίσουν οι συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό και σε αυτά τα πλαίσια θέλω και πάλι να καλωσορίσω τον φίλο μου και του δίνω τον λόγο.
Ακολουθησαν ερωτήσεις στις οποίες απάντησε:
ΕΡΩΤΗΣΗ προς κ. Τσαβούσογλου: Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι προϋπόθεση για την ποιότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως είπατε και εσείς προηγουμένως. Το λέω αυτό γιατί, όπως είπε και ο κ. Βενιζέλος, υπάρχει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων με την παρουσία εκεί του ερευνητικού πλοίου Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πάνω σε αυτό το θέμα έχετε αποφασίσει κάτι, έχετε συζητήσει κάτι και υπάρχει κάτι καινούριο;
ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ. Προ ολίγου, ο φίλος μου Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών, Βενιζέλος, εξέφρασε τη γνώμη του σχετικά με τους φυσικούς πόρους στην Κύπρο. Αλλά σήμερα, οι ενέργειες της «Ε/κ» πλευράς όπως λαμβάνονται μονόπλευρες αποφάσεις σχετικά με τις έρευνες που γίνονται, βλέπετε ότι δεν υπολογίζουν καθόλου τα δικαιώματα των Τ/κ. Όπως ξέρετε είχαν αρχίσει συνομιλίες μετά το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου. Γιατί άρχισαν αυτές οι συνομιλίες; Για να βρεθεί μία λύση. Το πλαίσιο αυτής της λύσης είχαν εκφράσει και οι δύο πλευρές στο κοινό ανακοινωθέν που είχαν κάνει. Αλλά ενώ από τη μία πλευρά, γίνονται γεωτρήσεις μονόπλευρα που δεν υπολογίζουν καθόλου τα δικαιώματα των Τ/κ, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι καλοπροαίρετες οι ενέργειες αυτές. Και εμείς στείλαμε το ερευνητικό πλοίο το Barbaros. Η Τουρκία δεν έχει καμία παράνομη απαίτηση σε αυτήν την περιοχή και είπαμε ότι όταν σταματήσουν οι γεωτρήσεις θα αποσύρουμε το πλοίο. Εδώ έχει σημασία να υπάρχει καλή θέληση. Εάν υπάρχει καλή θέληση είναι εύκολο να βρεθεί λύση που να υπολογίζει τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων. Είχαμε κάνει προτάσεις στον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Είχαμε κάνει προτάσεις στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην ελληνική κυβέρνηση και στην «Ε/κ» Διοίκηση και πάντοτε λέγαμε να βρούμε λύση. Εμείς επιμένουμε σύντομα να βρεθεί λύση. Μπορεί και να δημιουργηθεί μια κοινή εταιρεία που να κάνει όλες τις έρευνες για το συμφέρον των δύο κοινοτήτων. Αυτό μπορεί να είναι και μια ιδιωτική εταιρία. Αυτό νομίζω θα βοηθήσει στην λύση. Εδώ οπωσδήποτε έχουν σημασία τα δικαιώματα και των δύο πλευρών. Αυτήν τη στιγμή, όπως ξέρετε, εμείς θα φέρουμε το πόσιμο νερό στο νησί σε διπλάσια ποσότητα από τις ανάγκες που έχουν και οι δύο πλευρές και οπωσδήποτε θέλουμε να μοιραστούμε αυτό το πόσιμο νερό και με τους «Ε/κ». Αυτό είναι νερό ειρήνης. Και όπως γνωρίζετε διακόπηκαν οι συνομιλίες. Η «Ε/κ» πλευρά, όμως, με μία μικρή πρόφαση, έφυγε από το τραπέζι των συνομιλιών και αυτό δεν είναι ένδειξη καλής θελήσεως. Εμείς προσπαθούμε για την επίλυση του θέματος και υποστηρίζουμε την «Τ/κ» πλευρά για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η καλή πρόθεση έχει μεγάλη σημασία. Επιθυμούμε το θέμα αυτό να λυθεί με καλή πρόθεση. Περιμένουμε να καταβληθεί η ίδια προσπάθεια και από την απέναντι πλευρά για μία μόνιμη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό. Και ως εγγυήτριες χώρες και ως μητέρες πατρίδες, η Ελλάδα και η Τουρκία, θα πράττουν το κάθε τι.
ΕΡΩΤΗΣΗ προς κ. Τσαβούσογλου. Όπως ξέρετε η Ελλάδα αυτές τις ημέρες έχει συνομιλίες με την Κύπρο, με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ. Στα πλαίσια των δηλώσεων Biden, ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις και γνώμες.
ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: Η Ελλάδα και όλες οι χώρες που αναφέρατε μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε συνεργασία θέλουν με τις υπόλοιπες χώρες. Για να μην δημιουργήσει αυτή η συνεργασία προβλήματα στην περιοχή, κάνουμε μια έκκληση, στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, να συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία. Επίσης θα συζητήσουμε αυτήν την έκκληση, την γνώμη και την σκέψη μας και την επόμενη εβδομάδα, στις 5-6 Δεκεμβρίου που θα είμαστε στην Αθήνα στα πλαίσια της Συνόδου. Η λογική που έχουμε εμείς για την συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή με τις υπόλοιπες χώρες περιμένουμε και ελπίζουμε να έχει ανταπόκριση και στις άλλες χώρες. Αυτή είναι η σκέψη μας.