«Σπάστηκαν» οι Τούρκοι με τα Rafale: Προκλητικό σόου με ακριβά μαχητικά από «δεύτερο χέρι»

«Οργίασε» ο τουρκικός Τύπος με την χθεσινή άφιξη των πρώτων έξι μαχητικών 4++ γενιάς τύπου Dassault Rafale με τα ελληνικά χρώματα και προχώρησε σε προκλητικές αναφορές για την χθεσινή τελετή υποδοχής των νέων αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο στο επίκεντρο των ειρωνικών και υποτιμητικών δηλώσεων βρέθηκε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής του SKAI από την Κωνσταντινούπολη, η εφημερίδα Hurriyet έκανε λόγο για «σόου της Ελλάδας με τα Rafale», σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του κατά την τελετή παραλαβής έστειλε εμμέσως μήνυμα στην Τουρκία, ενώ πρόσθεσε πως το κόστος για τα μαχητικά αεροσκάφη άγγιξε τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που ισχυρίζεται ότι όλα αυτά έγιναν από την κυβέρνηση για να αποφύγει τα πραγματικά προβλήματα.

Από την άλλη, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet γράφει ότι η πρώτη παρτίδα των Rafale έφτασε στην Ελλάδα, ενώ ειδική αναφορά κάνει στον αγιασμό των αεροσκαφών, φιλοξενώντας μάλιστα και αντίστοιχη φωτογραφία. Παράλληλα, η φιλοκυβερνητική Sabah επισημαίνει την «χαρά της Ελλάδας για αεροσκάφη από δεύτερο χέρι» προσπαθώντας να υποβαθμίσει την αγορά τους και την ισχύ που παρέχουν στη θωράκιση της χώρας, σε ένα πικρόχολο σχόλιο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global σε ρεπορτάζ του υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είχε παραγγείλει αυτά τα αεροσκάφη την περίοδο της κορύφωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την ενίσχυση της αεράμυνας της. Συμπληρώνει ότι η Ελλάδα θα παραλάβει επιπλέον 18 μαχητικά από τη Γαλλία. «Το κόστος όλης της συμφωνίας φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνησης το 2021, αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες κατά 41% και έφτασαν στα 5,5 δισ. ευρώ».

Πηγή: skai.gr