Άλλος ένας Τούρκος κομάντος που συμμετείχε στην ομάδα που ήταν στα Ιμια το 1996 σκοτώθηκε χθες- και η συνωμοσιολογία θα πάρει πάλι φωτιά στην Ελλάδα! Πρόκειται για τον επικεφαλής - μέχρι το θάνατό του – υπηρεσίας Ασφάλειας της τουρκικής Πολιτικής Αεροπορίας ΤΗΥ Σααντετίν Ντογάν ο οποίος απεβίωσε χθες κατά την ένοπλη επίθεση σε όχημα της εταιρίας στο Μογκαντίσου της Σομαλίας .
Όπως αναφέρεται σε μερίδα του τουρκικού τύπου ήταν μεταξύ των αντρών των ειδικών δυνάμεων του Τουρκικού ΠΝ (Ομάδα SAT) κατά την κρίση των Ιμίων το 1996 και τελευταία δικαζόταν για την »υπόθεση Ποϊράζκιοι» που αφορούσε θαμμένα όπλα στην ομώνυμη περιοχή της Κωνσταντινούπολής .
Ο Σααντετίν Ντογάν μέλος της ομάδαςτ ων Ιμίων , εργάζονταν τα τελευταία χρόνια ως διευθυντής της εταιρίας ασφαλείας Τσετίν που συνεργάζονταν με την Τουρκική αεροπορική εταιρία ΤΗΥ, στο παράρτημα στη Σομαλία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών αεροπορικών αερογραμμών όχημα που μετέφερε προσωπικό της ΤΗΥ δέχθηκε ένοπλη επίθεση ενώ κινούνταν στην Σομαλία. Ο υπεύθυνος τύπου των ΤΗΥ Αλή Γκεντς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν και ο υπεύθυνος ασφαλείας Σααντετίν Ντογάν- διευθυντής της εταιρίας ασφαλείας Τσετίν.
Οπως προαναφέραμε η συνωμοσιολογία περί των νεκρών Τουρκων κομάντος έχει φουντώσει στην Ελλάδα- άρχισε δε από κάποιες κομπορυμοσύνες »πρακτόρων » μυστικής υπηρεσία οι οποίοι άφηναν να εν εννοηθεί μεταξύ πρώτου και δευτερου …φραπέ .οτι ήταν γνώστες λεπτομερειών πτώσης ελικοπτέρου με 7 από αυτούς, αμέσως μετά τα Ιμία…Μετα άρχισαν οι δράκοι…
Πέρυσι με ένα εκτενές και τεκμηριωμένο ρεπορτάζ του ο συνάδελφος Μ. Κωστίδης είχε δώσει τα πραγματικά στοιχεί από το σάιτ αυτό. Έγραφε στις 18-1-2013:
<<Επειδή τον τελευταίο καιρό έχουν γραφτεί πολλά στον ελληνικό Τύπο αλλά κυρίως σε διάφορες ιστοσελίδες πως έχουν πεθάνει όλοι ο Τούρκοι κομάντος που είχαν ανέβει στα Ιμια το 1996 πρέπει να αποκαλύψουμε κάποια πράγματα. Αυτή η είδηση δεν αληθεύει. Το Onalert αποκαλύπτει κάποιες λεπτομέρειες. Ας αποκαλύψουμε πως οι επικεφαλής των δυο ομάδων κομάντος είναι έγκλειστοι στις φυλακές της Τουρκίας!
Οι επικεφαλής της ομάδας των ειδικών δυνάμεων Ερτζάν Κιρέτσεπε και Αλί Τουρκσέν που είχαν εισβάλει στα Ιμια κατηγορούνται για συμμετοχή σε παρακρατικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις.
Ο Κιρέτστεπε με τις κατηγορίες συμμετοχής στο σχέδιο συνωμοσίας «Βαριοπούλα» και ο Τουρκσέν με την υπόθεση όπλων που είχαν βρεθεί θαμμένα στην περιοχή Ποϊράζκοϊ της Κων/πολης.
Την τραγική νύχτα των Ιμίων οι Τούρκοι είχαν φτάσει στα νησιά με δυο φουσκωτά τα οποία είχαν από 6 άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Στο ένα επικεφαλής ήταν ο Κιρέτστεπε ο οποίος πριν από λίγα χρόνια συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του πλοιάρχου ενώ στο άλλο ήταν ο Τουρκσέν ο οποίος είναι εν ενεργεία α με το βαθμό του ανθυποπλοιάρχου. Το 1996 και οι δυο τους είχαν το βαθμό του ανθυποπλοιάρχου.
Επίσης εν ζωή είναι και ο Μετίν Ιζ ο οποίος τη νύχτα των Ιμίων συντόνιζε την ομάδα των κομάντος από την ξηρά. Σήμερα έχει το βαθμό του ανθυποπλοιάρχου.
Πράγματι ένας από τους κομάντος των Ιμια πέθανε από τη διαρροή φυσικού αερίου στο σπίτι του στις 7 Ιανουαρίου. Αλλά στον ελληνικό Τύπο γράφτηκε πως πέθανε στην Κωνσταντινούπολη στο σπίτι του Κι όμως ψάξαμε αναλυτικά και ο Ενγκίν Ερκμάν πέθανε σε διαμέρισμα στο Τουρκμενιστάν. όπου είχε μεταβεί ως υπάλληλος μιας ιδιωτικής εταιρείας καθώς είχε συνταξιοδοτηθεί.
Οσο για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα που λέγεται πως γράφει η Türkiye για τον τελευταίο επιζώντα των Ιμίων, δεν υπάρχει τέτοιο δημοσίευμα. Η εφημερίδα συγκεκριμένα γράφει « Ο Ερκμαν , 44 ετών πέθανε από διαρροή αερίου στο σπίτι του στο Τουρκμενιστάν… στην κηδεία ο πατέρας το δήλωσε πως ο γιος του συμμετείχε στην επιχείρηση των Ιμίων (Kardak).
Κάποιοι, κομάντος στα 17 χρόνια, πέθαναν, αλλά οι θεωρίες συνωμοσίας περι θανάτου όλων των τούρκων κομάντος δεν αληθεύουν. Ας είμαστε πραγματιστές. Ας δούμε τα λάθη που κάναμε τότε να μην τα επαναλάβουμε και να μην ικανοποιούμε τους εαυτούς μας με ανύπαρκτες ιστορίες που δεν κάνουν τίποτα άλλο, από το να παρηγορούν.
Οι κομάντος των Ιμίων πάντως που σύμφωνα με τους τούρκους είναι ακόμη εν ζωή είναι ο Χακάν Τσαλισκάν, Σαλίχ Τσορεκτσίογλου, Τζαβίτ, Οζμέν, Αμντουλάχ Αρσλαν,Σαντετίν Ντογάν, Λεβίν Κετεν, Λουτφί Τοκούσογλου, Ιμπραχίμ Μπαλτσίν, Χασάν Αράπ και Τανέλ Ερέναϊ. Πάντως για τους αρχηγούς των κομάντος δεν υπάρχει αμφιβολία πως ακόμη ζουν παρέα με «της φυλακής τα σίδερα»
Κι επειδή θα μας κατηγορήσουν πολλοί γι’αυτά που γράφουμε απλά επειδή μιλάμε με στοιχεία ας δούμε τι είπε ο Αλί Τούρκσεν στην απολογία του στη δίκη της υπόθεσης όπλων Ποίράζκοϊ τον Ιούλιο του 2010 : “ Δεν λυπάμαι που τώρα με κατηγορούν. Πιστεύω πως θα αθωωθούμε. Μονο οι οικογένειες μας ταλαιπωρούνται. Συμμετείχε σε δυο σημαντικές.αποστολές H πρώτη ήταν η εισβολή στο πλοίο Lucky-S με 14. τόνους ναρκωτικών. Και η δεύτερη ήταν η επιχείρηση Καrdak (Ιμίων) όπου ήμουν ο επικεφαλής της ομάδας. Και στις δυο επιχειρήσεις δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε μια σφαίρα.»
«Μας κατηγορείτε ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης όμως εγω βλέπω τον Ερτζάν Κιρέτστεπε ο οποίος αγόρασε με την πιστωτική του κάρτα τη βενζίνη για το φουσκωτό που πήγαμε στο Κardak (Ιμια). Για να φύγει εκείνη η σημαία από εκεί μεσα σε 3 ώρες ετοιμαστήκαμε. Η πρωθυπουργός Τσιλέρ είχε καλέσει τον τότε αρχηγό Ναυτικού Γκιουβέν Ερκαγια. Κι εκείνος κάλεσε εμάς. «Πώς να του έλεγα αρχηγέ μου δεν έχω βενζίνη. Και τώρα φτάσαμε στο σημείο να μας κατηγορείτε ως τρομοκράτες»!
Οσο για τον Αλί Τουρκσέν ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών , τον Οκτώβριο του 2012 έστειλε επιστολή στον Ερντογάν που τον κατηγορούσε για δίκη «παρωδία» και έγραφε πως ο μόνος στόχος του τούρκο πρωθυπουργού ήταν να καταπολεμήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις>>.
Και άλλο ρεπορταζ
Αυτά έγραφε ο Μ Κωστίδης και στα ονόματα των ζωντανών ανέφερε και αυτόν που σκοτώθηκε χθές στην Σομαλία.
Αλλά και μερικές ήμερες αργότερα (6-2-2013) το OnAlert επανήλθε με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδαςAskerhaber, που αναδημοσιευσαν τα tourkika nea:
Γράφαμε τότε:
<<Για να μην πολυλογούμε , το ρεπορτάζ από την εφημερίδα Askerhaber, όπως ακριβώς το έχει μεταφράσει η πολύ καλή ιστοσελίδα tourkikanea.gr.Ελπίζουμε τώρα οι “τουρκολόγοι” αλλά και τα πατριδοκάπηλα sites να πειστούν. Διαφορετικά η δημοσιογραφία αλλά και η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!
Το κείμενο της τουρκικής εφημερίδας
Σύντομα στα βιβλιοπωλεία βιβλίο με αναμνήσεις του από τα Ίμια
Ο συνταγματάρχης Αλή Τουρκσέν και ο αντισυνταγματάρχης Ερτζάν Κιρέτστεπέ μέλη της ομάδας των SAT που είχαν αποβιβαστεί στις βραχονησίδες Ίμια στην τότε κρίση με την Ελλάδα, κρατούνται στις στρατιωτικές φυλακές Χασντάλ. Ο Τουρκσέν που λέει πως ¨μας δίνει δύναμη το γεγονός πως κοιμόμαστε σε διπλανά ράντζα¨ ετοιμάζεται να εκδώσει δύο βιβλία.
17 χρόνια πέρασαν από την κρίση των βραχονησίδων Ίμια που έφεραν στο χείλος του πολέμου Τουρκία και Ελλάδα. Ο επικεφαλής της ομάδας που βγήκε στα Ίμια, συνταγματάρχης Αλή Τουρκσέν ήταν εκ των πρωταγωνιστών σε δύο γεγονότα που σφράγισαν την δεκαετία του 90. Ο Τουρκσέν ήταν επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων το 1993 κατά την επιχείρηση στο πλοίο Lucky-S όταν στα ανοιχτά της Αιγύπτου κατασχέθηκαν 14,5 τόνοι ναρκωτικών, και επίσης επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποίησε την επιχείρηση στα Ίμια το 1996.
Κατά την θητεία του μεταξύ 1987-2010 ο Τουρκσέν υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις, και κέρδισε το μετάλλιο υπηρεσίας ΝΑΤΟ, μετάλλιο διακεκριμένου θάρρους και αυτοθυσίας, μετάλλιο αριστείας, ……
Η μοίρα του Τουρκσέν άλλαξε στην δίκη Πουράζκιοϊ. Αντιμετωπίζει ποινή 15 ετών ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, και δύο φορές ισόβια συν 36 χρόνια για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Για την υπόθεση Βαριοπούλα καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση. Ο Τουρκσέν που στις 11/2/2011 στάλθηκε σε κελί της πτέρυγας Β2 στις φυλακές Χασντάλ, έγραψε το βιβλίο ¨Τρίγωνο του διαβόλου της δικαιοσύνης Μπεσίκτας-Συληβρία-Χασντάλ¨ που περιλαμβάνει την υπόθεση Πουράζκιοϊ και τις δίκες του ναυτικού, και το βιβλίο ¨Οι κομάντο SAT από το 1963 ως τις μέρες μας και οι αναμνήσεις μου¨ που περιλαμβάνει την ιστορία 50 ετών της SAT και τις επιχειρήσεις στις οποίες πήρε ο ίδιος μέρος στο πλοίο Lucky-S και στα Ίμια.
Η εφημερίδα Βατάν μέσω του δικηγόρου Ιμπραήμ Σαχίνκαγιά-συνηγόρου του Τουρκσέν, έφτασε στο περιεχόμενο των βιβλίων.
Ο Τουρκσέν σχετικά με την επιχείρηση στα Ίμια λέει πως από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισαν προβλήματα :
¨Όταν στις 08.15 φτάσαμε στο αεροδρόμιο Γεσίλκιοϊ δεν μας περίμενε ούτε αεροπλάνο ούτε κάποιος από το προσωπικό. Το πιο άσχημο ήταν πως και οι υπηρετούντες στο αεροδρόμιο δεν έπρεπε να μάθουν για εμάς. Στις 09.00 προσγειώθηκε C160 που θα μας μετέφερε στον χώρο του καθήκοντος. Όταν άρχισε να κατεβαίνει ο κόσμος, με έκπληξη είδαμε αυτούς που κατέβαιναν και καταλάβαμε τον λόγο της καθυστέρησης. Κατέβαινε ομάδα στρατιωτικής μουσικής (mehter) και την ώρα που κατέβαιναν αυτοί, κάτω από τα έκπληκτα βλέμματα τους, ανεβαίναμε εμείς¨.
ΕΞΟΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ
Οι κομάντο αντιμετώπισαν περίεργα θέματα και στο Νταλαμάν : ¨Από την στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στο Νταλαμάν, η εικόνα που αντικρίσαμε έδειχνε πως και πριν από την βενζίνη θα αντιμετωπίζαμε και άλλα θέματα. Μόλις φτάσαμε στο στρατόπεδο του Μπόντρουμ εντοπίσαμε τα θέματα, αλλά ο διευθυντής του στρατοπέδου δεν είχε ούτε μπιτόνι για βενζίνη, ούτε δυνατότητα να μας παράσχει βενζίνη.
Ο Ερτζάν είχε την προσωπική του πιστωτική κάρτα και στείλαμε έναν στο κοντινότερο βενζινάδικο και πήρε βενζίνη που θα χρησιμοποιούσαμε στην αποστολή. Και οι ελλείψεις μας δεν θα τελείωναν μόνο με το θέμα της βενζίνης. Κανείς δεν είχε δώσει οδηγία να μας ετοιμάσουν τροφή. Και αυτή τη φορά το θέμα λύθηκε με την πιστωτική του Ερτζάν, καθώς πήραμε από το μπακάλικο απέναντι ψωμί και μέσα βάλαμε τυρί¨.
ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΚΑΤΣΙΚΕΣ !
Στην βραχονησίδα περιγράφει πως καθυστέρησαν 1,5 ώρα να βγούνε , και συνεχίζει με τις ενδιαφέρουσες αναμνήσεις του από εκεί : ¨Είδα κάτι που σε πέντε μέτρα απόσταση πήδηξε με γρήγορα βήματα και πέρασε πίσω από ένα βράχο. Αμέσως προειδοποίησα με βραχνή φωνή τους γύρω μου πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να δεχτούμε πυρά, βρείτε θέση να προστατευτείτε. Η ασφάλεια του όπλου μου ήταν ανοιχτή. Αλλά δεν ήξερα τι ήταν απέναντι μου, απλά μόνο μια σιλουέτα είχα διακρίνει. Οι υπόλοιποι της μονάδας αμίλητοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι γίνεται. Μετά από κάποιο διάστημα η σιλουέτα εμφανίστηκε. Αλλά η σκοτεινή σιλουέτα αντί για δύο πόδια και δύο χέρια είχε τέσσερα πόδια και όταν μας έκανε ¨μεεεεεε¨ καταλάβαμε πως οι πραγματικοί κάτοικοι του νησιού ήταν οι κατσίκες. Παραλίγο σωθήκαμε από το να αποτελέσουμε σε σελίδες ιστορίας περιστατικό ειδικών δυνάμεων, που χτύπησαν κατσίκες¨.
Ο συνταγματάρχης Αλή Τουρκσέν περιγράφει το πώς έβαλαν στα Ίμια την τουρκική σημαία αντί της ελληνικής ως εξής : ¨όταν η κόκκινη σημαία μας άρχισε να κυματίζει, τραβηχτήκαμε με τον Χακάν στην άκρη και χαιρετίσαμε σε στάση προσοχής¨.>>
( Σημειωση : Η μετάφραση έχει μάλλον λάθος τους βαθμούς – δεν είναι του στρατού αλλά οι αντίστοιχοι του Ναυτικού)
Διαβάστε ακόμη: