Σε «μαύρη τουρκική λίστα» ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος !

Επιμέλεια : Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Στην επίσημη λίστα ανεπιθύμητων της Τουρκίας βρίσκεται ο Δήμαρχος Λέσβου και πρώην Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Δημ. Βουνάτσος. Το αποκαλύπτει  με δηλώσεις του στην εφημερίδα  Ηurriyet εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται λόγω της επαφής του με τον φυλακισμένο σήμερα Κούρδο ηγέτη Οτζαλάν, τον είχε επισκεφθεί στο στρατόπεδό του στην κοιλάδα Μπεκάα πριν 21 χρόνια!

Στο δημοσίευμα αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο πρώην  βουλευτής  στις 20 Μαρτίου του 1992,  μαζί με τους Λευτέρη Βερυβάκη, Ελισάβετ Παπαζώη και  Κώστα Μπαντουβά, μετέβη στο στρατόπεδο του ΡΚΚ στην κοιλάδα Μπεκάα και μετά από την επίσκεψη αυτή πέρασε στη μαύρη λίστα. Στο μεταξύ επί 15 χρόνια ήταν βουλευτής και  τώρα δήμαρχος της Λέσβου. Κατά το διάστημα αυτό, μετέβησαν επίσημες αντιπροσωπείες από την μια πλευρά στην άλλη  καθώς και επισκέπτες. Αναπτύχθηκε διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά αυτός ποτέ δε μπόρεσε να περάσει προς τις απέναντι ακτές του Αιγαίου.
 «Δε μπορώ να μεταβώ στην Τουρκία, την οποία αγαπώ πολύ. Ενώ εγώ είμαι ένας άνθρωπος που έχει υιοθετήσει τη φιλία των λαών», λέει ο ίδιος  ίδιος στην τουρκική εφημερίδα η οποία παρουσιάζει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Συμφιλιωθείτε και μαζί μου».

<<Εχω Τούρκους φίλους>>

Ο κ.Βουνάτσος ελπίζει , αναφέρει το δημοσίευμα, ότι η Τουρκία, η οποία ξεκίνησε διαδικασία ειρήνης με το ΡΚΚ, θα καταργήσει και την απαγόρευση για τον ίδιο και σκέφτεται ότι θα μπορέσει να επισκεφθεί τους Τούρκους φίλους του. 

Μάλιστα ο επικεφαλής  του μεγαλύτερου (σε έκταση) Δήμου της Ελληνικής Επικράτειας,  τώρα θέτει το ερώτημα πότε θα καταργηθεί η απαγόρευση για τον ίδιο και λέει ότι ως Δήμαρχος σκέφτεται το τι μπορεί να κάνουν στις δύο πλευρές του Αιγαίου για τη φιλία και ότι εργάζεται γι’ αυτό. Ακόμα λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να χωρίζει τους δύο λαούς.

<<Γιατί μας φοβάστε; Δεν έχουμε πυρηνικά όπλα. Δεν είμαστε Ισραήλ>>

Και προσθέτει:  «Τα κράτη δεν έχουν φιλία. Έχουν συμφέροντα. Όμως οι άνθρωποι έχουν φιλία και εγώ έχω πολλούς Τούρκους φίλους που τους αγαπώ. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι για ποιο πράγμα φοβάται η Τουρκία την Ελλάδα. Δεν έχουμε πυρηνικά όπλα. Δεν είμαστε Ισραήλ. Ο πληθυσμός μας είναι 11 εκατ. Δεν είμαστε ούτε όσο είναι η Κωνσταντινούπολη. Τώρα πλέον έχει αρχίσει και η διαδικασία ειρήνης με το ΡΚΚ. Ελπίζω ότι κάποια φορά θα περάσω στην Τουρκία και θα δω τους φίλους μου».

Ντεμίρτας,: <<Να καταργηθεί η απαγόρευση>>

Στη συνέχεια η εφημερίδα γράφει ότι και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, κ. Εκρέμ Ντεμίρτας, είναι από αυτούς που υποστηρίζουν την κατάργηση της απαγόρευσης για τον κ. Βουνάτσο. 
Και λέει σχετικά :  «Το θέμα αυτό έμεινε πλέον στο παρελθόν. Καταβάλλεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για την ενίσχυση των σχέσεων και του εμπορίου με τη Λέσβο και τα νησιά. Ευχόμαστε να καταργηθεί η απαγόρευση». 

Το βιογραφικό Δημάρχου Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσου (από το σάιτ του Δήμου)
Γεννήθηκε στο Πλωμάρι – Λέσβου. Γιός του Φωκίωνα Βουνάτσου, δικηγόρου, εκ των επιφανεστέρων στελεχών της Εθνικής Αντίστασης στην Λέσβο και Βουλευτή της ΕΔΕ,  καθώς επίσης και μετέπειτα Δημάρχου Πλωμαρίου.
 
Ο Δημήτρης Βουνάτσος, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Είναι Δικηγόρος και έγγαμος με την Μυρσίνη Κουντούρη.
 
Στο Πανεπιστήμιο ασχολήθηκε με τον φοιτητικό Συνδικαλισμό. Εκλέχθηκε Πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής, Προεδρεύων στο κλιμάκιο της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (ΕΦΕΕ), Ιδρυτικός Πρόεδρος του Συλλόγου Λεσβίων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέλος των Πολιτικών Φοιτητικών Οργανώσεων, Δημοκρατική Αντίσταση Σπουδαστών(ΔΑΣ)-114, Οργάνωση Νέων Ενώσεως Κέντρου (ΟΝΕΚ) και Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας (ΕΔΗΝ). Προβεβλημένο στέλεχος της Γενιάς του 114.
Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως απλός στρατιώτης, στα 1968-1970.
 
Εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μέλος όλων των Βαθμίδων των οργάνων Βάσης στη Λέσβο.
 
Πολιτεύτηκε το 1981 και εκλέγεται πρώτος Βουλευτής. Επανεκλέγεται σ’ όλες τις επακολουθήσες  Βουλευτικές Εκλογές, του 1985, τον Ιούνιο του 1989, τον Νοέμβριο του 1989, το 1990, το 1993, συνολικά επι 15 χρόνια, στον Νομό Λέσβου.
 
Εκλέγεται Νομάρχης Λέσβου, επικεφαλής του Ανεξάρτητου Συνδυασμού « ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» στα 1999-2002. Το 1999 απαγορεύτηκε η είσοδός του στην Τουρκία με επίσημη ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠ. ΕΞ, χαρακτηρισθείς ως PERSONA NON GRATA! Στις εκλογές του 2002 ο συνδυασμός του λαμβάνει το 48,50% της λαϊκής εμπιστοσύνης, και αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου, ενώ στις Νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2006, επικεφαλής και πάλι του Ανεξάρτητου Αυτόνομου Συνδυασμού «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» εκλέγεται τρίτη  δύναμη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ελάσσων Αντιπολίτευση επί πέντε συμμετεχόντων συνδυασμών.
 
Στις Αυτοδιοικητικες εκλογές του Νοεμβρίου 2010 , επικεφαλής του Ανεξάρτητου Αυτόνομου Συνδυασμού «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ- ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ» , εκλέχθηκε  Δήμαρχος  του ενιαίου Δήμου Λέσβου με ποσοστό 57,80%, γεννώντας ελπίδα για μια νέα προοπτική στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, με πραγματικά ανεξάρτητους και ακομμάτιστους συνδυασμούς, που πάνω απ’ όλα θα έχουν το συμφέρον του τόπου. Σήμερα ως Δήμαρχος Λέσβου προσπαθεί με τους συνεργάτες του, να ανταπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικά και διοικητικά συνθήκες του τερατουργήματος του ενός Δήμου- δεκατρείς πρώην Δήμοι σε έναν-, του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», του μεγαλύτερου (εκτατικά) Δήμου της Ελληνικής Επικράτειας.   Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου (ΠΕΔ).