«Εάν ο κ. Ερντογάν επιλέξει την οδό της αντιπαράθεσης με τους διαδηλωτές, κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις άμεσες ξένες επενδύσεις, το ‘ζεστό’ χρήμα. Αν ο πρωθυπουργός επιμείνει στην οδό της σύγκρουσης, θα πλήξει την υγιή οικονομία, την οποία και η κυβέρνησή του βοήθησε να οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια […] Η Τουρκία έχει 36.000.000 τουρίστες κι αν συνεχιστεί η κατάσταση θα χάσουμε μέρος αυτών των τουριστών και θα πληρώσουμε βαρύ τίμημα. Γι’ αυτό και θεωρώ πως αν είναι αρκετά λογικός, θα κάνει πίσω από την πολιτική του μη συμβιβασμού. Ωστόσο, δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο θα γίνει, καθώς ο κ. Ερντογάν είναι αρκετά κυκλοθυμικός» υποστηρίζει ο κ. Σαχίν, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bahcesehir της Κωνσταντινούπολης και αρθρογράφος – μεταξύ άλλων – στον όμιλο Zaman.
Χθες το βράδυ, κατά την επιστροφή του από την περιοδεία στη βόρεια Αφρική, υπό τις επευφημίες χιλιάδων οπαδών του, ο κ. Ερντογάν απαίτησε για μια ακόμη αφορά τον άμεσο τερματισμό των διαδηλώσεων. Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλλάχ Γκιούλ όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς προσπάθησαν τις τελευταίες μέρες να ρίξουν τους τόνους, κάνοντας μερίδα πολιτικών αναλυτών στη γείτονα να μιλούν για διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και των δύο ηγετικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος AKP.
«Νομίζω πως ο πρόεδρος της χώρας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν διαφορετική άποψη από αυτή του κ. Ερντογάν γι’ αυτό και θεωρώ πως θα υπάρξει κάποιου είδους συνεδρίαση της κυβέρνησης αλλά και μεταξύ του κ. Ερντογάν και των κ.κ. Γκιούλ και Αρίντς. Εκτιμώ πως αυτοί οι ‘ιδρυτικοί πατέρες’ του ΑΚΡ θα προσπαθήσουν να πείσουν τον κ. Ερντογάν πως δεν μπορεί απλώς να κάνει ό,τι θέλει. Αναμένω, λοιπόν, ότι θα συμεριφερθεί λογικά, όταν αρχίσει να λαμβάνει τέτοιου είδους προειδοποιήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, θεωρώ πως θα οδηγηθεί σε σύγκρουση, καθώς οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ φαίνονται αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το πάρκο» σημειώνει ο κ. Σαχίν.
Διαδηλώσεις αλά … «Occupy Wall Street»
Οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ προσεγγίζουν, κατά τον ίδιο, περισσότερο αυτές του κινήματος «Occupy Wall Street» παρά εκείνες της πλατεία Ταχρίρ, στο Κάιρο, και σε καμιά περίπτωση, όπως λέει, «δεν πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ κεμαλιστών και ισλαμιστών».
«Το ΑΚΡ δεν είναι ισλαμιστικό κόμμα. Είναι ένα συντηρητικό δημοκρατικό κόμμα. Είναι οι συντηρητικοί που κυριαρχούν σε αυτό το κόμμα και από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που διαδηλώνουν στην πλατεία Ταξίμ δεν είναι κυρίως κεμαλιστές. Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι, την τελευταία δεκαετία, το ΑΚΡ και η κυβέρνηση Ερντογάν έχουν κάνει την Τουρκία μια πολύ πιο εύπορη κοινωνία. Το μέσο εισόδημα σχεδόν τριπλασιάστηκε. Ο κ. Ερντογάν και το κόμμα του έχουν κάνει την Τουρκία μια πολύ πιο ελεύθερη κοινωνία και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε τώρα μια ευρεία μεσαία τάξη, μια νεολαία ολοένα και πιο προσηλωμένη στα ιδανικά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ στρέφονται κατά του αυταρχικού τρόπου διακυβέρνησης που επιθυμεί να επιβάλλει τώρα ο κ. Ερντογάν στη χώρα, μετά και την κατάκτηση του 50% των ψήφων κατά την τελευταία εκλογική διαδικασία, πριν από δυο χρόνια» επισημαίνει.
«Η Τουρκία – προσθέτει – είναι μία χώρα με πολλές αντιθέσεις. Σε μία τέτοια χώρα, η ηγεσία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της τη διαφορετικότητα και τις ανάγκες όλων των πολιτών – των Τούρκων και των Κούρδων, των σουννιτών και των αλεβιτών, των ανθρώπων που ασπάζονται τον κεμαλισμό κι αυτών που δεν τον εγκρίνουν κ.λπ. Έως το 2011, ο κ. Ερντογάν σεβόταν αυτή τη διαφορετικότητα και τις ευαισθησίες, αλλά, έκτοτε, έχοντας το 50% των ψήφων πίσω του, έχει αρχίσει να σκέφτεται πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει [..] Κι αυτό, φυσικά, δεν είναι μια ορθή δημοκρατία. Οι πολίτες που, μέσα σε αυτή τη διετία, ενοχλούνταν ολοένα και περισσότερο από αυτή τη στάση, βρήκαν στην υπόθεση του πάρκου Γκεζί μια δικαιολογία, μια αφορμή για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο διακυβέρνησής του».
Ακόμη, όμως, κι αν συνεχιστεί η αντιπαράθεση, ο κ. Σαχίν εκτιμά πως δεν θα υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση, αλλά ότι ο κόσμος θα «τιμωρήσει» τον κ. Ερντογάν, παίρνοντας πίσω την ψήφο του στις επόμενες δημοτικές εκλογές, τον προσεχή Μάρτιο. «Αν συνεχίσει την πολιτική της αντιπαράθεσης, εκτιμώ πως θα χάσει ψήφους» τονίζει.
Μήνυμα ωρίμανσης της δημοκρατίας οι διαδηλώσεις
Κατά τον γνωστό δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό, οι διαδηλώσεις στην Τουρκία είναι «ένα θετικό μήνυμα της ωρίμανσης της δημοκρατίας» στη χώρα.
«Φυσικά – λέει – υπάρχουν ορισμένες ομάδες μεταξύ των διαδηλωτών που επιθυμούν την επαναφορά του Στρατού στο προσκήνιο, όπως και ομάδες που θέλουν να δημιουργήσουν καταστάσεις βίας, να εκτροχιάσουν την ειρηνευτική διαδικασία με το ΡΚΚ. Αλλά η πλειοψηφία των διαδηλωτών είναι άνθρωποι με ευαισθησίες για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, που προασπίζονται τον τρόπο ζωής τους απέναντι στην επιβολή συγκεκριμένου τρόπου διακυβέρνησης».
Κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο τα τουρκικά ΜΜΕ αντιμετώπισαν – τις πρώτες ημέρες τουλάχιστον – το ξέσπασμα των διαδηλώσεων (σ.σ. κατηγορήθηκαν για «απάθεια»), ο κ. Σαχίν παραδέχεται πως υπάρχει «σοβαρό πρόβλημα με τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία» κι εξηγεί: «Ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να ελέγξει τα ΜΜΕ μέσω των ιδιοκτητών των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, που δεν είναι μόνο κρατικά αλλά και ιδιωτικά, με επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας και γι’ αυτό θέλουν να τα πηγαίνουν καλά με την κυβέρνηση […]Ωστόσο, τα τουρκικά ΜΜΕ δεν ανήκουν όλα σε μεγάλα κεφάλαια. Υπάρχουν και άλλα μικρότερα ανεξάρτητα μέσα και φυσικά μην ξεχνάτε πως υπάρχει το διαδίκτυο και τα social media. Γι’ αυτό και η προσπάθεια αυτή ελέγχου του ΜΜΕ φαίνεται να αποτυγχάνει σε αυτή τη φάση».
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα social media, αν και επισημαίνει πως έχουν δύο «πρόσωπα» – υπό την έννοια ότι συμβάλλουν μεν ότι στην εξάπλωση ενός κινήματος αλλά πολλές φορές γίνεται κατάχρηση αυτών – παραδέχεται πως υπήρξαν «εργαλείο» του δημοκρατικού κινήματος στην Τουρκία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΒΙΝΤΕΟ κόλαφος για τον Ερντογάν από την Ταϊβάν!
Ερντογάν: » Το λόμπι των επιτοκίων θέλει να με ρίξει»
ΒΙΝΤΕΟ: Το τραγούδι που «αφιέρωσαν» οι διαδηλωτές στον Ερντογάν