Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν – Τα έλεγαν για πάνω από μία ώρα [pics/vid]

Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ξεκίνησε στις 16.45, όπως ήταν προγραμματισμένο, και ολοκληρώθηκε περίπου μία ώρα αργότερα.

H συνάντηση ήρθε σε μία συγκυρία αυξημένης προκλητικότητας από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για θέματα που έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως το μεταναστευτικό, και ζητείται από την Τουρκία η εφαρμογή της συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ του διαλόγου, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι εάν η Τουρκία επιθυμεί μια επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως.

Στη συνέχεια, στις 11:00 τοπική ώρα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg, όπου συμμετέχουν πολιτικοί και επιχειρηματίες. Στο περιθώριο του Forum θα έχει διμερή συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV. Αμέσως μετά την εκδήλωση του Bloomberg, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών οικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ, σειρά έχει το γεύμα που παραθέτει ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικού αριθμού επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν ήταν ο πρώτος ηγέτης που είχε τηλεφωνήσει στον Μητσοτάκη, προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις εκλογές, το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019. Το τηλεφώνημα ερμηνεύθηκε ως μία κίνηση καλής διάθεσης για μια νέα «σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα. Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά τις ελληνικές εκλογές, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, είχε πει σε διευθυντές εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων: «Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές. Θα δούμε τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι εξελίξεις θα υπάρχουν με την Ελλάδα. Σε επίπεδο συνομιλίας χρησιμοποιήσαμε ωραίους χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον. Ελπίζω πως μπορούμε να φέρουμε σε καλύτερο σημείο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αν μείνει πιστός στις εκφράσεις του, τις τηρήσει και κάνει τα απαραίτητα βήματα. Έχουμε δώσει τις εντολές. Θα γίνουν οι συναντήσεις. Στη νέα εποχή, τι ζητάει η Ελλάδα από εμάς. Τι ζητάμε εμείς από την Ελλάδα. Οι επιτροπές μας θα το εξετάσουν και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

Οι δυο τους έχουν βρεθεί και στο παρελθόν

Στις 7 Δεκεμβρίου 2017, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συναντηθεί στην τουρκική πρεσβεία επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου. Μία συνάντηση που κράτησε περίπου 35 λεπτά.
Από την Πειραιώς είχαν δώσει ιδιαίτερο βάρος στις συνομιλίες που θα είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο. Η θεματολογία περιστράφηκε στο Κυπριακό, το προσφυγικό και φυσικά στις διμερείς σχέσεις.

Διμερείς συναντήσεις

Την πρώτη του συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός και με τον Ζόραν Ζάεφ. Η συζήτηση όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ήταν σε καλό κλίμα. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά εφόσον ισχύει θα την εφαρμόσει. Η ελληνική πλευρά έθεσε κυρίως το θέμα για τις εμπορικές ονομασίες.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι η δική του πλευρά δεν θα έχει καθυστέρηση στο σύνολο των θεμάτων και ότι η προσαρμογή στην Συμφωνία θα γίνει κανονικά. Συνέδεσε δε την εφαρμογή της Συμφωνίας και με τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τη ΕΕ, καθώς ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίες. Το θέμα έχει τεθεί και στο επίπεδο της ΕΕ όπου όμως η πλειονότητα των κρατών θεωρεί ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να προχωρήσουν μαζί, ενώ ο κ. Ζάεφ θα ήθελε η χώρα του να προχωρήσει μόνη της

Ενδιαφέρον είχε και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Αυστραλίας. Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε πρόσκληση και ήδη προγραμματίζεται επίσκεψή του στην Αυστραλία στις αρχές του επόμενου χρόνου. Οι Αυστραλοί έδειξαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

Πάντως τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αρμενία. Στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας που είχε χθες επαναβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις των δύο χωρών. Ο Πρόεδρος της Αρμενίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι θα προχωρήσει στην αναγνώριση της Βόρειας Μακεδονίας με το νέο συνταγματικό της όνομα.