Σε αυξημένη επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό – Δεν θα στείλει άλλες μονάδες στην Κάσο

Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, λόγω της ανάπτυξης πολεμικών πλοίων της Τουρκίας νότια της Κάσου, με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίου «IEVOLI RELUME» στην περιοχή, για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης  – Κύπρου.

Η Αθήνα αναζητεί και επιδιώκει μια «διπλωματική» απάντηση για να αποφευχθούν οι περαιτέρω εντάσεις.

Αν και το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, αν χρειαστεί να στείλει περισσότερες Μονάδες στο Καρπάθιο πέλαγος, δεν σχεδιάζει προς το παρόν να κάνει κάτι τέτοιο, ενώ δεν ανακαλείται καμία άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι νότια της Κάσου έχει αναπτυχθεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και η κανονιοφόρος «Αήττητος», μαζί με ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

«Απέναντι», σε διεθνή ύδατα, βρίσκονται οι τουρκικές φρεγάτες Gökova και Göksu κλάσης Gabya, η κορβέτα Beykoz κλάσης Burak και ακόμη δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, που παρακολουθούν στενά τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.

Τα τουρκικά αυτά πλοία είναι 5 από τα 50 πλοία που συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις του ψευδοκράτους για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Νίκος Μελέτης, αυτή τη στιγμή γίνονται κινήσεις σε όλα τα επίπεδα από το υπουργείο Εξωτερικών για την αποσυμφόρηση της κατάστασης που έχει προκληθεί νότια της Κάσου και της Καρπάθου με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλλει επί του πεδίου το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Από την μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας την ένταση ανοικτά της Κάσου δήλωσε: «Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από κει και πέρα στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα».