Άσαντ:»Ο Οζέλ φταίει που ρίξαμε το τουρκικό αεροσκάφος»

Στην τουρκική κυβέρνηση που μετά τον ορισμό νέου Αρχηγού στο Τουρκικό ΓΕΕΘΑ έκοψε κάθε μορφή »κόκκινης γραμμής » επικοινωνίας των Επιτελείων- κάτι σαν ΜΟΕ –  των δύο χωρών για έκτακτα γεγονότα όπως αυτό του τουρκικού Φάντομ, επιρρίπτει ουσιαστικά ευθύνες  ο Σύρος ηγέτης Ασσαντ για την κατάρριψη του αεροσκάφους.  

« Μετά την αλλαγή του Γενικού Επιτελάρχη στην Τουρκία, η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε τη σχέση μαζί μας. Δεν έχουμε στα χέρια μας ούτε καν το τηλέφωνο ενός τούρκου διοικητή με τον οποίο θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε σε επείγοντα περιστατικά. Εάν οι σχέσεις δεν είχαν διακοπεί, θα μπορούσαμε να επιλύσουμε το πρόβλημα χωρίς αυτό να μεγαλώσει>., ανέφερε στην  Cumhuriyet στο πλαίσιο της  αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε ο Σύρος ηγέτης Ασσαντ στον επικεφαλής της εφημερίδας στην Αγκυρα Ουτκού Τσακίροζέρ.
 Έχουν ενδιαφέρον μερικά»στρατιωτικά σημεία της συνέντευξης του Ασσαντ : Αφού υπογράμμισε ότι θα ευχόταν να μην είχε καταρριφθεί το τουρκικό φάντομ, τονισε  ότι ο ίδιος δεν θα είχε να κερδίσει τίποτα από μιαν τέτοια επίθεση. Ο

Ασσαντ ανέφερε επίσης στην συνέντευξή του ότι το τουρκικό αεροσκάφος ήταν σε  αεροδιάδρομο που χρησιμοποιούν συνήθως τα ισραηλινά αεροσκάφη και ότι μόνο έπειτα από την κατάρριψή του συνειδητοποίησαν ότι το αεροσκάφος ήταν τουρκικό. Ο Ασσαντ πρόσθεσε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία,  αν το αεροσκάφος είχε καταρριφθεί σε διεθνή εναέριο χώρο. 

 
Ο Ασσαντ στο ερώτημα «τι αισθανθήκατε όταν μάθατε ότι το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε ήταν τουρκικό» , είπε: « ο τουρκικός λαός είναι αδελφικός λαός και στην περίπτωση που συμβεί κάτι το οποίο θα τον λυπήσει, εμένα επ’ ουδενί δεν με ικανοποιεί και δεν με ικανοποίησε. Εάν αυτό ήταν ένα ισραηλινό αεροσκάφος , βεβαίως και μπορεί να είχα ικανοποιηθεί» 

Απαντώντας στο ερώτημα «λέτε καλύτερα να μην γινόταν αυτό;» , ο Ασσαντ είπε: « Ασφαλώς , κάτι τέτοιο δεν το επιθυμώ για κανένα αεροσκάφος εκτός των εχθρικών και ειδικά για το τουρκικό αεροσκάφος λέω ότι μακάρι να μην γινόταν. Σε ένα τέτοιο κλίμα ο ερχομός ενός τέτοιου αεροσκάφους εκλαμβάνεται ως εχθρικό αεροσκάφος. Αυτοί που έστω λίγο  γνωρίζουν από στρατιωτικά θέματα , αυτά τα ξέρουν. Μια χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση συμπεριφέρεται έτσι σε όλον τον κόσμο. Αυτό δεν είναι οπωσδήποτε πολιτική απόφαση, όμως δυστυχώς η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιώντας το συμβάν αυτό προβαίνει σε κοντόθωρους υπολογισμούς. Εδώ και 15 μήνες δεν είχε την υποστήριξη του τουρκικού λαού στο θέμα της πολιτικής με την Συρία. Τώρα θεωρώντας το συμβάν αυτό ως ευκαιρία , θέλει να μετατρέψει την εχθρότητα μεταξύ των κυβερνήσεων σε εχθρότητα μεταξύ των λαών , Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».  

Σε ερώτηση αν έχει να πει κάτι στις οικογένειες των δύο πετυχημένων πιλότων που ένας εξ αυτών ήταν υποψήφιος αστροναύτης, είπε: « Οι πολιτικές του Ερντογάν δεν επιφέρουν τίποτα στον Συριακό λαό πέραν των δακρύων του αίματος και της καταστροφής, όμως εμείς και πάλι συνεχίζουμε να σκεπτόμαστε τα καλύτερα για τον τουρκικό λαό. Εκείνο που δεν χωράει καμία συζήτηση είναι ότι ο τουρκικός λαός είναι για μας αδελφικός λαός. Κατά συνέπεια ο θάνατος ενός πολίτη σας είναι σαν να πρόκειται για τον θάνατο του αδελφού μου. Εύχομαι εγκάρδια συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Επηρεάστηκα σε μεγάλο βαθμό από τα λόγια του πατέρα του ενός πιλότου που είπε “ο γιός μου πέθανε αλλά εγώ δεν θέλω πόλεμο”. Συμμερίζομαι τα αισθήματά του και υποκλίνομαι με σεβασμό μπροστά σε αυτήν την υπερήφανη συμπεριφορά του» .