S-400 στην Τουρκία: Γιατί το «μοντέλο Κρήτης» του Ακάρ δεν μπορεί να εφαρμοστεί [pics]

Πριν από μια εβδομάδα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του είχε αποκαλύψει την «ιδέα» του, αναφορικά με το ακανθώδες ζήτημα των S-400, να προτείνει στις ΗΠΑ ένα μοντέλο βασισμένο στο «παράδειγμα των ελληνικών S-300».

Ο ίδιος είχε τονίσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ενεργοποιεί το σύστημα μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αντί να το καταστήσει πλήρως λειτουργικό, ωστόσο αρκετοί αναλυτές διαφωνούν με την πρόταση Ακάρ και εξηγούν γιατί το «μοντέλο Κρήτης» δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Oι S-400 στο ψευδοκράτος ή στη Λιβύη ;

Μετά την πρόταση του Ακάρ, στις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δημοσιεύθηκαν απόψεις που υποστήριζαν ότι μια εναλλακτική λύση θα ήταν η τοποθέτηση των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 στο ψευδοκράτος ή και στη Λιβύη, όπου υπάρχει ισχυρή τουρκική στρατιωτική παρουσία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ahval αρκετοί αναλυτές που ερωτήθηκαν για το συγκεκριμένο ζήτημα, δήλωσαν ότι μια τέτοια κίνηση μεταφοράς και μετεγκατάστασης των S-400 στη Λιβύη ή στο ψευδοκράτος.

Ειδικότερα, ο αναλυτής της Strafor Ryan Boh εξήγησε ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ ενώ μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε ανησυχία στους Ευρωπαίους, ενώ η τοποθέτησή τους στη Λιβύη θα παραβίαζε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα αντιδρούσαν σε μεγάλο βαθμό από μια ανάπτυξη των S-400 στο ψευδοκράτος καθώς θα έδειχνε την πρόθεση της Άγκυρας για μια εδραίωση ενός status quo που εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή, απειλώντας τις δύο χώρες.

Αβάσιμο το «μοντέλο Κρήτης»

Για μια τέτοια κίνηση μίλησε και Nicholas Heras, αναλυτής Center for a New American Security σημειώνοντας ότι μια μετακίνηση των S-400 στα Κατεχόμενα θα ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη ένοπλη σύγκρουση με την Ελλάδα και τους συμμάχους της.

Στη συνέχεια μίλησε για το περίφημο «μοντέλο Κρήτης» που έκανε γνωστό ο Χουλουσί Ακάρ, χαρακτηρίζοντας το ως ένα «επιχείρημα τύπου NATO προκειμένου να παραμείνει υποψήφια χώρα για την προμήθεια των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35″.

O ίδιος πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να συγκριθούν οι ελληνικοί S-300 με τους τουρκικούς S-400 καθώς τα πυραυλικά συστήματα S-400 είναι πολύ πιο προηγμένα από τους S-300 και εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιές ανησυχίες, ειδικά από την πλευρά των ΗΠΑ, ότι ακόμη και μια μερική λειτουργία των S-400 για εκπαιδευτικούς σκοπούς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους Ρώσους για να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες και δεδομένα στα F-35».

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία αρχείου Reuters