Σειρά ψευδών ή μισών αληθειών – όλα όμως »ντυμένα» με ωραία λόγια – είπε ο ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Αχμέτ Νταβούτογλου όσον αφορά την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αλλά και άλλα σχετικά θέματα που έθιξε προχθές σε δείπνο που είχε (στο Ankara Palas) με τους εκπροσώπους των Θρησκευτικών Κοινοτήτων, όπου βέβαια έκανε – στα λόγια… – και κάποια αυτοκριτική.
Τι υποστήριξε
Καυτηρίασε την περίοδο των Σεπτεμβριανών, όταν εξήρε την αρμονική, όπως είπε, συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουρκία σήμερα σημείωσε: «Βέβαια υπήρξαν και περίοδοι όπου σημειώθηκαν ρήξεις. Δεν είναι δυνατό να ξεχάσουμε τις πληγές των γεγονότων της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου (…) Δεν είναι δυνατό να εγκρίνουμε τις εικόνες εκείνες των δρόμων της Κωνσταντινούπολης». Και ανέφερε πως «κάθε φορά που πάω στην Αθήνα καλώ την ελληνική πλευρά, να διαχειριστούμε τις πληγές αυτές και να τις συζητήσουμε».
Είπε επίσης, ότι καλεί όλους «τους πολίτες, όποια και αν είναι η καταγωγή τους, που έφυγαν από την Τουρκία εξαιτίας των ρήξεων που βιώθηκαν το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, να επιστρέψουν».Υποστήριξε ότι ήδη έχουν γίνει πολλές νομικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των κοινωνικών σχέσεων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με πιο σημαντική την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των ευαγών ιδρυμάτων (βακουφίων).
«Μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί 365 ακίνητα σε μη μουσουλμανικά ευαγή ιδρύματα- και πολλά ακόμη βρίσκονται στη διαδικασία επιστροφής» είπε, σημειώνοντας ότι «συγκριτικά μιλώντας, σε καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει κάτι παρόμοιο. Κι εμείς δεν περιμέναμε αντάλλαγμα γι’ αυτό. Δεν είπαμε ‘ Να προβεί σ’ αυτό και η Ελλάδα και να δώσουμε κι εμείς (τις περιουσίες) στα Ρωμέικα βακούφια’. Στην Ελλάδα δεν επεστράφη τίποτα στα «Τούρκικα» Βακούφια, δεν έγινε κανένα βήμα, αλλά δεν περιμέναμε αμοιβαιότητα. Διότι το κέντρο της παράδοσης αυτής είναι η Κωνσταντινούπολη, είμαστε εμείς. Στα λάθη του άλλου εμείς δεν απαντάμε αμοιβαιότητα. Αυτό δεν το λέω για να ασκήσω κριτική για Ελλάδα, το λέω για να δείξω ότι δεν περιμένουμε αμοιβαιότητα».
Τέλος σχολίασε, ότι δεν λειτουργεί κανένα τζαμί στη Θεσσαλονίκη. «Γιατί στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει τζαμί ως αρχιτεκτόνημα, δεν λειτουργεί;» αναρωτήθηκε και σημείωσε ότι «η Εβραϊκή και η Χριστιανική παράδοση είναι έντονα συνδεδεμένη με την ισλαμική». «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς έχουν αναμειχθεί οι πολιτισμοί των Εβραίων και των Ρωμιών, αυτοί συνιστούν την ιστορία μας» είπε.
Η συνάντηση με Κωνσταντινοπολίτες στην Αθήνα
Αφήσαμε τελευταίο ένα άλλο σημείο :(..) Όταν πήγα στην Αθήνα όλοι εξεπλάγησαν που συναντήθηκα με Ρωμιούς που μετανάστευσαν από την Κωνσταντινούπολη. Θυμάμαι με πόσο μεγάλη συμπάθεια με αντιμετώπισαν. Και σ’ αυτούς το είπα, να έρχεσθε πιο συχνά στην Κωνσταντινούπολη» , είπε.