Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε πρόσκληση στην Ελλάδα για έναρξη διερευνητικών συζητήσεων, εντός του Ιανουαρίου.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ούτε αν το αίτημα Τσαβούσογλου έχει διατυπωθεί επισήμως στην Αθήνα, όπως δεν είναι γνωστά ούτε η ακριβής ημερομηνία, ούτε το πλαίσιο της συζήτησης που θέτει η Άγκυρα.
Η πρόσκληση Τσαβούσογλου έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα Κατεχόμενα της Κύπρου, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
“Καλούμε την Ελλάδα για τις πρώτες διερευνητικές επαφές τον Ιανουάριο. Είμαστε έτοιμοι ως χώρα, που έχει αυτοπεποίθηση σε όλα τα επίπεδα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή. Το πλοίο έφυγε από εκεί και για περίπου έξι μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή. Έτσι η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία», είπε ο Τσαβούσογλου.
Αναφερόμενος στο αντικείμενο των συζητήσεων, ο Τσαβούσογλου είπε: «Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές, η ατζέντα είναι γνωστή. Όσα συζητήσαμε στους προηγούμενους 60 γύρους. Συζητούσαμε όλα τα θέματα των διαφορών μας με την Ελλάδα κι από εδώ και πέρα θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα».
Κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Θα επιδείξουμε ειλικρινή βούληση κι εποικοδομητική διάθεση»
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών -πριν γίνει γνωστή η δήλωση Τσαβούσογλου- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απάντησε ότι σε καθημερινή βάση η κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξετάζουν τις προθέσεις και τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά στην ανάγκη για έμπρακτη και συνεπή αποκλιμάκωση της έντασης.
«Πιστεύουμε ότι αν και όποτε επανεκκινήσουν οι διερευνητικές, η ελληνική πλευρά θα επιδείξει ειλικρινή βούληση κι εποικοδομητική διάθεση. Ξεκαθαρίζω, όμως, ότι μοναδικό θέμα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο», σημείωσε ο κ. Ταραντίλης.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί θέμα των συζητήσεων που έχει σήμερα στην Πορτογαλία ο πρωθυπουργός, μαζί με άλλα κομβικής σημασίας θέματα για την ΕΕ, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η ψηφιακή μετάβαση και η πράσινη ανάπτυξη, λόγω της πορτογαλικής προεδρίας στην ΕΕ και εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου.