«Δυνατός ευρωστρατός μόνο με την Τουρκία στην ΕΕ» – Ποιος το υποστήριξε

Η Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Βολκάν Μποζκίρ (Volkan Bozkύr), δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βερολίνο ότι, αν η Τουρκία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ θα είναι σε θέση να δημιουργήσει στρατό με 60.000 στρατιώτες.

Ο Μποζκίρ δήλωσε ότι η ΕΕ ειναι πάντα στην θέση μιας «ήπιας δύναμης», λόγω της έλλειψης ενός ενιαίου ευρωπαϊκού στρατού, τον οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει να διαμορφωθεί εαν είχε γίνει μέλος, όπως αναφέρει και η εφημερίδα Milliyet.

«Η ΕΕ είναι σε θέση να γινει υπερδύναμη, αλλά δεν εχει καταφέρει να δημιουργήσει στρατό δικό της” είπε. «Η ΕΕ εχει πάντα μια στάση «ήπιας δύναμης» επειδή δεν μπορεί να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό στρατό που να αποτελείται από 60.000 στρατιώτες.»

Επιπλέον, η τουρκική εφημερίδα Sabah αναφέρει ότι ο Μποζκίρ θα ανακοινώσει την Ευρωπαική επικοινωνιακή στρατηγική της Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Τον περασμένο μήνα, ο Bozkύr ανακοίνωσε ότι η Νέα στρατηγική της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση – το σχέδιο διαπραγμάτευσης με την ΕΕ που έχει ως στόχο την εξάλειψη των εμποδίων για την ένταξη στην ΕΕ με την επιτάχυνση της δυναμικής των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ – θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις πυλώνες: τη διαδικασία πολιτικών μεταρρυθμίσεων, κοινωνικο-οικονομικού μετασχηματισμού στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης και επίσης στη στρατηγική επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετάφραση/Επιμέλεια: OnAlert.gr