Ποιό ήταν το «Περιστατικό της Κουκούλας» που αγρίεψε τους Τούρκους;

Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη (δειτε εδω το βίντεο), όπου Τουρκοι επιτέθηκαν σε ναύτες των ΗΠΑ, θα αναφερθούμε στο συμβολικό γεγονός, στο λεγόμενο «Περιστατικό της Κουκούλας», που τους έκανε να πράξουν με αυτον τον τρόπο κατά την διάρκεια της επίθεσης.

Το περιστατικό της Κουκούλας

Το περιστατικό της κουκούλας (τουρκικά: Çuval Olayı) έγινε στις 4 Ιουλίου 2003, μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, όπου μια ομάδα Τούρκων των Ενόπλων Δυνάμεων που βρισκόταν στο βόρειο Ιράκ συνελήφθησαν, και οδηγήθηκαν, με κουκούλες πάνω από τα κεφάλια τους, για ανάκριση απο Αμερικανούς στρατιωτικούς.
Οι στρατιώτες απελευθερώθηκαν μετά από εξήντα ώρες, αφού η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και καμία πλευρά δεν απολογήθηκε ποτέ, μια αμερικανο-τουρκική επιτροπή που ανέλαβε να ερευνήσει το περιστατικό εξέδωσε αργότερα κοινή δήλωση μεταμέλειας.

Επιπλέον, ο τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ έγραψε μια επιστολή προς τον τότε Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζοντας τη θλίψη του για το περιστατικό.

Το “περιστατικό της κουκουλας” κατέστρεψε τις διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας – Ηνωμένων Πολιτειών και σηματοδότησε ένα χαμηλό σημείο στο σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας. Ενώ το περιστατικό δεν καλύφθηκε εκτεταμένα απο τα αμερικανικα μεσα, ήταν ένα σημαντικό γεγονός στην Τουρκία, και οι Τουρκοι πολίτες το είδαν ως μια εσκεμμένη προσβολή δίνοντας του και το παρατσούκλι “Το περιστατικό της κουκούλας”.

Στις 24 Απριλίου 2003, μόλις δύο εβδομάδες μετά την πτώση της Βαγδάτης, 16 μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων συνελήφθησαν στο Da Quq (ενα χωριό 45 λεπτά βόρεια του Κιρκούκ). Σύμφωνα με το περιοδικό Time , φορούσαν πολιτικά ρούχα και ήταν έτοιμοι να μπούν στο Ιράκ, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή σε επίπεδο όπου η Τουρκία θα μπορούσε εύλογα να στείλει τη δική της ειρηνευτική δύναμη. Ωστόσο, έφτασαν νωρίτερα οι αμερικανοί και τους συνέλαβαν, οι οποίοι αργότερα ισχυρίστηκαν ότι είχαν λάβει πληροφορίες για τους 16 Τουρκους κομάντο.

Ο συνταγματάρχης Μπιλ Μέιβιλ, ένας διοικητής ταξιαρχίας των ΗΠΑ ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την περιοχή όπου συνέβη το περιστατικό, κατηγόρησε τους Τούρκους για σχέσεις με το Μέτωπο ITF, μια εθνοτική-τουρκική χωροφυλακή.
Ωστόσο, οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν έκαναν καμία προσπάθεια να φυλακίσουν τους Τούρκους, τους οποίους απλώς κράτησαν για μια ημέρα, με φαγητό, ασφάλεια και τάνεση, και στη συνέχεια τους συνόδευσαν πίσω στα τουρκο-ιρακινά σύνορα.
Τους επόμενους μήνες, η Τουρκία συνέχισε την πολιτική της να στέλνει μικρές ομάδες στρατιωτών σε αποστολές στο ιρακινό Κουρδιστάν, δήθεν για να βρουν τις βάσεις του ΡΚΚ. Σύμφωνα με το περιοδικό Economist, η Τουρκία άρχισε επίσης να ενισχύει κρυφά το ITF ως μοχλό εναντίον των Κούρδων του Ιράκ.

Το Περιστατικό της Κουκούλας ειχε μεγαλύτερο αντικτυπο στην Τουρκία απ’ οτι στη Δύση, η οποία συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό με την ερμηνεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ενώ η όλη ιστορία έλαβε συγκριτικά μικρή κάλυψη έξω από τη Μέση Ανατολή, οι τουρκικές εφημερίδες καταδίκασαν ομόφωνα την επιδρομή των ΗΠΑ, και αναφέρθηκαν στις δυνάμεις των ΗΠΑ με ψευδώνυμα όπως «Rambos» και “Άσχημοι Αμερικανοί».
Την τελευταία ημέρα του συμβάντος, ο τότε Τούρκος Αρχηγός ΓΕΣ Χιλμί Οζκόκ , δήλωσε οτι το περιστατικό είχε προκαλέσει  «κρίση εμπιστοσύνης» μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Ανα τακτά διαστήματα το περίφημο περιστατικό το αναφέρουν τα τουρκικα μέσα ενημέρωσης. Μετά το χθεσινό συμβάν ενδεχομένως να τους πάρει χρόνο να ηρεμήσουν!

Πηγή – Wikipedia
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert