«Πεδίο μάχης» το Αιγαίο: Δεν σεβάστηκαν τίποτα οι Τούρκοι με ρεκόρ παραβιάσεων – Ελληνικό «χαστούκι» μέσω «Tiger Meet»

168 παραβιάσεις και 41 υπερπτήσεις είναι ο τελικός απολογισμός της χθεσινής άνευ προηγουμένου τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Η δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ακόμη και τις ημέρες του Πάσχα, παραβιάζοντας τα όσα προβλέπουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας αλλά και τα όσα συμφώνησαν οι δύο πλευρές για αποφυγή έντασης την περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία, προκαλούν έντονο προβληματισμό στην Αθήνα.

Οι χθεσινές προκλήσεις οι οποίες συνεχίστηκαν και μετά το έντονο διάβημα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών οδήγησαν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην απόφαση να ακυρώσει την πρόσκληση στην Τουρκία για συμμετοχή στη νατοϊκή άσκηση «Tiger Meet 2022» που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, στον Άραξο, στα μέσα Μαΐου.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία επιδόθηκε σε μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού μας εναερίου χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και χωρίς να βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια αεροναυτική άσκηση, αφού η μεγάλης κλίμακας άσκηση «Γαλάζια Πατρίδας» με βάση την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Επιτελείου έληξε στις 21 Απριλίου.

Χθες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9:15 το βράδυ πέταξαν πάνω σχεδόν από όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φτάνοντας μέχρι τη Ρω και το Καστελόριζο. Συνολικά δραστηριοποιήθηκαν 18 τουρκικά μαχητικά, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Πραγματοποίησαν συνολικά 168 παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου εκ των οποίων οι 118 έγιναν από τα μαχητικά τύπου F-16, ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, στην διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν δύο εμπλοκές.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης στον διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, ενώ τόνισε ότι πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία, καθώς αντιβαίνουν πλήρως στην αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.