Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προχώρησε για ακόμα μια φορά σε μπαράζ προκλητικών δηλώσεων και αβάσιμων ισχυρισμών κατά της Ελλάδας, εξαπολύοντας «επίθεση» κατά της ελληνικής πλευράς, την οποία κατηγόρησε για κλιμάκωση των εντάσεων, καταπίεση της μειονότητας στην Θράκη και εκπαίδευση μαχητών του PKK, του YPG και του Δικτύου Γκιουλέν (FETO).
Για το πρόσφατο περιστατικό μεταξύ ενός πλοίου ro-ro με σημαία Κομορών το οποίο εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Λέσβου, να κινείται ύποπτα εντός εθνικών χωρικών υδάτων όταν δεν σταμάτησε για έλεγχο, έπειτα από υποδείξεις των Ελλήνων λιμενικών και διέφυγε προς τα τουρκικά παράλια, ο Χουλουσί Ακάρ είπε: «Αμέσως μετά [το περιστατικό], πολιτικοί στην Ελλάδα κατηγορούσαν την Τουρκία για επιθετικότητα. Τι είναι αυτό αν όχι υποκρισία; Δεν έχουν καθρέφτη στο σπίτι τους; Αν τον κοιτάξουν, θα δουν την αλήθεια και ίσως ντρέπονται. Δεν υπάρχει τόσο απροκάλυπτη υποκρισία».
Και πρόσθεσε: «Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε γεγονός, για να συκοφαντήσουν και να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα, ενώ παράλληλα διαμαρτύρονται για την Τουρκία σε τρίτους. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι λάθος να λέμε ότι ακολουθούν μια πολιτική υποκρισίας. Από την μία, εμείς επιμένουμε στο διάλογο και το καταλαβαίνουν αυτό, αλλά από την άλλη όταν είναι μόνο συνηθίζουν να παραπονιούνται για την Τουρκία σε τρίτους, με ψέματα και άρνηση».
Οι ελληνικοί S-300 και η εχθρική στάση της Αθήνας
Στη συνέχεια, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στις επικείμενες εθνικές και νατοϊκές στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, λέγοντας πως: «Ακόμη και αυτές οι δραστηριότητες παρενοχλούνται και κλειδώνονται με συστήματα αεράμυνας S-300 ρωσικής κατασκευής. Αυτή, λοιπόν, είναι μια εχθρική στάση. Δεν έχει να κάνει με συμμαχίες, γείτονες ή προηγούμενες συμφωνίες. Κάνουν αυτά τα πράγματα και δείχνουν εχθρική συμπεριφορά. Αυτό είναι μια ακόμα μεγάλη υποκρισία και πρέπει να φανεί. Αυτό το μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας γραπτώς και προφορικά κάθε φορά, δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται να γίνει στο τραπέζι, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το λέμε ειρήνη, σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνές δίκαιο. Ευχόμαστε το Αιγαίο να είναι η θάλασσα της ειρήνης, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε απάντηση σε αυτό».
Το περίφημο στρατόπεδο στο Λαύριο και η μειονότητα
Ο Ακάρ απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ύπαρξη στρατοπέδου στο Λαύριο, λέγοντας ότι οι ελληνικές αρχές κρύβουν μαχητικές του PKK και του YPG, καθώς επίσης και Γκιουλενιστές, τους οποίους μετά τους στέλνουν σε διάφορες χώρες. Ενώ όλα αυτά φαίνονται, ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είναι μια μεγάλη υποκρισία και δεν το καταλαβαίνουμε αυτό. Για την μειονότητα στη Θράκη, ο ίδιος τόνισε: «Μετά οι Έλληνες δεν αποδέχονται την ύπαρξη των αδελφών μας στην περιοχή. Λένε είναι «μουσουλμάνοι». Δηλαδή; Είναι Κινέζοι ή Ιάπωνες ; Έχουν τουρκικά ονόματα, διευθύνσεις, νεκροταφεία, ιστορία, τίτλους ιδιοκτησίας κτλπ. Παραβιάζουν τα δικαιώματα και τους νόμους των αδελφών μας στη Δυτική Θράκη και προσπαθούν να ανακατευτούν σε όλα, ακόμα και στα σχολεία τους, στην εκλογή μουφτή. Υπάρχει η Συμφωνία της Λωζάνης από τη μία πλευρά και η Συμφωνία του Παρισιού από την άλλη. Αυτά είναι τα βασικά κείμενα. Αρνούνται και απορρίπτουν ακόμη και τους κανονισμούς που προβάλλουν αυτά τα κείμενα».
Οι διερευνητικές επαφές και οι «λογικοί» Έλληνες
Ο Ακάρ αναφέρθηκε στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στις διερευνητικές επαφές, λέγοντας πως: «Όλα αυτά έχουν σταματήσει. Τους λέμε ελάτε όποτε θέλετε, αλλιώς θα έρθουμε εμείς. Αυτοί μας αγνοούν και φωνάζουν ότι η Τουρκία είναι επεκτατική και επιθετική». Είναι αυτοί που πυροβόλησαν το πλοίο, είναι αυτοί που δεν ήρθαν για διάλογο».
Ο Ακάρ κατέληξε με απειλές υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να μάθει από την ιστορία, να μην μπαίνει σε νέες περιπέτειες, να είναι έξυπνη και να μην επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος ενώ τόνισε ότι «υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στο Ελλάδα που αυξάνουν την ένταση για εσωτερική κατανάλωση και προσωπικά συμφέροντα, ενώ υπάρχουν και κάποιοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, απόστρατοι στρατιωτικοί και λογικοί Έλληνες, οι οποίοι έχουν αναγνωρίσει το λάθος της Ελλάδας και άρχισαν να το εκφράζουν προφορικά και γραπτά».
Φωτογραφία αρχείου Reuters