»Θέσαμε το θέμα στις ΗΠΑ, περιμένουμε απαντήσεις, θα αξιολογήσουμε τι θα μας πουν και αναλόγως θα πράξουμε» : Αυτό είναι το »ζουμί» της ανακοίνωσης του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τις καταγγελίες όσον αφορά τις παρακολουθήσεις και υποκλοπές επικοινωνιών της τουρκικής πρεσβείας από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας NSA , που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.
Πριν παραθέσουμε όλο το κείμενό της, να σημειώσουμε ότι κατά την κρίση μας αυτό που έχει εξίσου σημασία είναι ότι η Άγκυρα ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ την αντίδρασή της – και μάλιστα με πολλούς τρόπους.
Ιδού τώρα η υπ’ αριθμ. 15 ανακοίνωση που εξεδόθη από τη Διεύθυνση Πληροφοριών του Τουρκικού ΥΠΕΞ, σήμερα :
<< ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ Δ/ΝΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ (NSA).
>>Είναι ανησυχητικοί οι ισχυρισμοί που έλαβαν χώρα σε ορισμένα προέχοντα μέσα του τύπου τη Ευρώπης, ότι παρακολουθούνται οι καταγραφές internet και οι μυστικές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που γίνονται από τις πρεσβείες και τις διπλωματικές αποστολές 38 χωρών, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, από τη Δ/νση Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).
>>Ο αξιότιμος Υπουργός μας, που μετέβη στο Μπρουνέι για τη Σύνοδο Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας, συζήτησε το θέμα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Κέρρυ, και τόνισε ότι η Τουρκία περιμένει ανακοίνωση αναφορικά με τους ισχυρισμούς.
>>Ο αξιότιμος Υπουργός μας, παράλληλα με τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Κέρρυ, σήμερα, λόγω απουσίας του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, κ. Ριτσαρντόνε, κλήθηκε στο υπουργείο μας, από τον βοηθό υφυπουργό Γενικών Πολιτικών Υποθέσεων, Ομέρ Ονχόν, ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Άγκυρα, κ. Μπέιλυ. Ο Πρέσβης Ονχόν επανέλαβε στον Αμερικανό επιτετραμμένο ότι περιμένουμε εξηγήσεις αναφορικά με το θέμα.
>>Λαμβανομένου υπόψη ότι οι συμμαχικές μας σχέσεις που έχουν εγκαθιδρυθεί στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της συνεργασίας και της διαφάνειας και συνεχίζονται επί χρόνια, δε χρειάζεται να εξηγηθεί η αναγκαιότητα της διασαφήνισης των ισχυρισμών αυτών. Υπό το φως των απαντήσεων που θα ληφθούν για τους ισχυρισμούς, από τις αμερικανικές αρχές, θα γίνει η απαιτούμενη αξιολόγηση σχετικά με το θέμα>>.
Η ελληνκή αντίδραση
Καθώς και η δική μας Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ήταν , όπως και η Τουρκική ( αλλά και άλλες 36) ήταν στο στόχαστρο του αμερικανού Μεγάλου Αδελφού να θυμίσουμε ότι και η ελληνική πλευρά έχει ήδη αντιδράσει – με δήλωση του εκπρόσωπου του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κούτρα, που ανέφερε τα εξής:
«Καταρχήν, δεν θα ήθελα να σχολιάσω δημοσιογραφικές πληροφορίες για ένα τόσο σημαντικό θέμα, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Θα ήθελα, όμως, να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών. Για το λόγο αυτό, αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας.
Το περιεχόμενο των εν λόγω δημοσιογραφικών αναφορών, η διερεύνηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, θα εξετασθεί με προσοχή.
Εξυπακούεται ότι, αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».
Ποιος ρωτάει και σε ποιο επίπεδο…
Αυτό που δεν λέει η ελληνική ανακοίνωση είναι από ποιόν και σε ποιο επίπεδο »θα ζητηθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις». Τι οδηγίες έδωσε ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς στον Υπουργό Εξωτερικών κ Βενιζέλο και τι οδηγίες έδωσε αυτός στους διπλωμάτες; Ο συμβολισμός που εμπεριέχει το ποιος ρωτάει και σε ποιο επίπεδο είναι αυτονόητος.Ιδίως για μια χώρα που προ περίπου μιας δεκαετίας έχει υποστεί μια εκτεταμένη παρακολούθηση -τουλάχιστον – 106 κινητών τηλεφώνων που ανήκαν στον πρωθυπουργό, σε υπουργούς, κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους, καθώς και σε πολίτες…