Με τη μυρωδιά της κηροζίνης στο Αιγαίο να μην έχει διαλυθεί ακόμη, και την αποδεκατισμένη πολεμική αεροπορία του σουλτάνου να φλερτάρει με τον κίνδυνο του σπινθήρα ενός ατυχήματος στο Αιγαίου, τα πρωτοπαλίκαρα του Ερντογάν επιμένουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
«Κι εμείς έπειτα επισκεφτήκαμε την Ελλάδα το 2017. Κατά την επίσκεψη τότε αδράξαμε την ευκαιρία να πάμε και στην Αθήνα αλλά και στη Δυτική Θράκη και να συναντήσουμε τα αδέλφια μας. Ο κύριος Τσίπρας καλώς να έρθει. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να του προσφέρουμε μία καλή τουρκική φιλοξενία.» ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Μετά από τις ανιστόρητες δηλώσεις για τη Δυτική Θράκη, ο κ. Γιλντιρίμ με τον μανδύα του οικοδεσπότη αναφέρθηκε στην επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία. Με τον έλληνα πρωθυπουργό να συναντάται στις 5 του μήνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μια ημέρα μετά να πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στη θεολογική σχολή της χάλκης, ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, χαρακτήρισε ασυννεοησία τις παρανομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο.
«Ακόμη κι αν υπάρχει πότε πότε ασυνεννοησία μεταξύ μας για το Αιγαίο, μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα και τις ίδιες ιστορικές και πολιτισμικές αξίες. Οι γείτονες σέβονται ο ένας τον άλλον. Εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις φιλίας με την Ελλάδα και να υιοθετήσουμε μία πολιτική άμβλυνσης της όξυνσης με την Ελλάδα.» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν ειπώθηκε ούτε λεξη για το θρίλερ της παρασκευής στο Αιγαίο, στα νερά του οποίου λίγο έλειψε να συντριβεί λίγο μετά τις 11.30 ένα τουρκικό F-16. Το πρόβλημα στον κινητηρα σήμανε κόκκινο συναγερμό σε Άγκυρα και Αθήνα, με τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακης να παραδίδουν μαθήματα νομιμότητας και αλτρουισμού.
«Υπήρχε άλλωστε πρόβλημα με τον αριθμό των πιλότων μας. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, πάνω στο πρόβλημά μας, έφυγαν πάνω από το 80%. Δηλαδή είχαμε 100 πιλότους. Υπήρχε πολύ σοβαρό πρόβλημα πιλότων και πριν από την 15η Ιουλίου. Και από τους 100, έφυγαν οι 80.» ήταν η δραματική περιγραφή που είχε κάνει προ ημερών ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
Και μπορει ο Χουλουσί Ακαρ να κάνει ενέσεις ηθικού στο τουρκικό στράτευμα, όμως τα φιρμάνια εκκαθαρίσεων αποδεκάτισαν πλήρως την πολεμική αεροπορία. Από τα 1900 και πλέον στελέχη της που διώχθηκαν το ένα τρίτο ήταν πιλότοι.