Αυστηρή απάντηση έδωσε η Αθήνα στην προσπάθεια της Αγκυρας να τοποθετήσει ξανά το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης σε διμερές επίπεδο από θέμα παραβίασης θεμελιωδών ανθρώπινων και θρησκευτικών ελευθεριών στο εσωτερικό της Τουρκίας με αντίκτυπο στις διεθνείς σχέσεις καθώς παραβιάζονται θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες. Την ίδια στιγμή καταγράφεται ενόχληση σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες το »είπα -ξείπα» της Άγκυρας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Σε υψηλούς διπλωματικούς κύκλους και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού, σχολιάζεται με δυσφορία η νέα παρέμβαση του Τούρκου Αντιπροέδρου κ. Μπουλέντ Αρίντς ότι «Η Ελλάδα θα πρέπει να διευκολύνει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης»… Μια δήλωση – στρέβλωση της νομικής και ιστορικής πραγματικότητας την οποία – στα λόγια μόνο , όπως αποδείχθηκε – είχε αρχίσει να αναγνωρίζει η τουρκική Κυβέρνηση, αποδεχόμενη ότι είναι νομική της υποχρέωση να εγκρίνει την επαναλειτουργία της Χαλκης. Τώρα ξανά-μανά επαναφέρει έντονα και συστηματικά τον ισχυρισμό ότι είναι …διμερές θέμα και ότι χρειάζεται …αμοιβαιότητα. Και προσπαθεί να εμπλέξει και τις ΗΠΑ για να ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα…
Σήμερα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του, ότι η Ελλάδα θα διευκολύνει την Τουρκία στην απόφασή της να επαναλειτουργήσει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εάν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της «τουρκικής» μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς, επανέλαβε τις απόψεις του, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην αγγλόγλωσση Today’s Zaman, και καλεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις ΗΠΑ να ασκήσουν σχετικές πιέσεις στην ελληνική Κυβέρνηση.
Ο κ. Αρίντς, αναφέρει – πως να κάνει αλλιώς…- ότι η Κυβέρνηση της Τουρκίας διάκειται θετικά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής και ότι επεξεργάζεται διάφορους τρόπους για την επαναλειτουργία της, καθώς αναγνωρίζει ότι η εκπαίδευση του κλήρου αποτελεί «θεμελιώδες δικαίωμα» της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την << ανατολίτικη παζαριώτική λογική>> της τουρκικής διπλωματίας του κ Αρίντς, η επαναλειτουργία της Σχολής αποτελεί ένα θέμα που συνδέεται με τη βελτίωση της κατάστασης των «μουσουλμάνων Τούρκων» που ζουν στην Ελλάδα….
Η ήδη εμφανώς καταγραφόμενη στροφή της Άγκυρας έχει ενοχλήσει πολλές χώρες που έχουν παίξει ενεργό ρόλο πιέζοντας την Άγκυρα να ανοίξει την Χάλκη. Αναμένονται, στο πλαίσιο αυτό, νέες παραστάσεις και επισημάνσεις.
Από την δική του πλευρά το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έχει επεξεργαστεί εναλλακτικά σχέδια για την αξιοποίηση της Σχολής όπως δήλωσε πρόσφατα ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος Λαμπριανίδης .
«Από τη στιγμή που η σεβαστή Κυβέρνησή μας δεν έχει αποφασίσει να ανοίξει εκ νέου επίσημα τη Σχολή μας, ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, αποφασίσαμε να το πράξουμε με άλλο τρόπο… Η Σχολή θα ανοίξει ως μοναστική αδελφότητα, ως τόπος συνάντησης, ως χώρος έρευνας στη βιβλιοθήκη της Σχολής, ως χώρος συνεδρίων, φιλοξενίας και μελέτης….Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας ή γλώσσας» δήλωσε ο Μητροπολίτης στην αγλόγλωσση εφημερίδα Hurriyet Daily News παραμονές του Πάσχα.
Η Ελληνική απάντηση
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπ. Αρίντς περί αμοιβαιότητας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας ανέφερε τα εξής:
«Συγκρατούμε, από τη δήλωση του κ. Αρίντς, τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας διάκειται θετικά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Και περιμένουμε.
Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα είναι ένα θετικό σημάδι για τις προθέσεις και την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση της Τουρκίας.
Όσο για τα περί αμοιβαιότητας, οι δεκάδες χιλιάδες Μουσουλμάνοι της Θράκης, επειδή ακριβώς ζουν κάτω από τις αρχές του Κράτους Δικαίου, της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας, μπορούν να απαντήσουν.
Όχι όμως και οι μερικές εκατοντάδες των Ελλήνων, που έχουν απομείνει στην Κωνσταντινούπολη, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που ζούσαν εκεί.
Καλό θα είναι να σταματήσουν αυτές οι δηλώσεις, που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση του κλίματος συνεννόησης που υπάρχει στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Παζάρια» κάνει ο Ερντογάν για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Σχολή Χάλκης: Το Πατριαρχείο περνά στην αντεπίθεση
Toύρκος αντιπρόεδρος «Θα ανοίξει η Θεολογική Σχολή αν κάνετε κάτι στη Θράκη»