Η στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας μέσω των ακραίων τακτικών των υπερπτήσεων υπονομεύει τη δημιουργία κλίματος συνεννόησης για την επίλυση σημαντικότερων ζητημάτων , όπως είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισημαίνει στο ΟnAlert ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου , Πέτρος Λιάκουρας.
Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, αναλύοντας την προκλητική τακτική των «υπερπτήσεων ρουτίνας»- κατά τους τελευταίους τουρκικούς ισχυρισμούς– πάνω από ελληνικά νησιά τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην τουρκική επινόηση των «γκρίζων ζωνών», εκτιμά ότι αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στον αναθεωρητισμό που διακατέχει την τουρκική εξωτερική πολιτική και επαναφέρουν, μετά από καιρό, τη θέση της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.
«Οι υπερπτήσεις πάνω από τη Χίο ή τη Ρόδο και οι παρενοχλήσεις στρατιωτικών εναερίων μέσων στο ανατολικό Αιγαίο, δεν αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία αλλά θέτουν με πιο επιθετικό τρόπο τη τουρκική αξίωση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».
Εντούτοις, όπως εξηγεί ο κ. Λιάκουρας, οι προκλητικές υπερπτήσεις ουσιαστικά αναιρούν τη τουρκική αξίωση περί αποστρατικοποίησης καθώς από τη μία επιβεβαιώνουν την επιθετική στάση που επιδεικνύει η Τουρκία μετά το 1974 και από την άλλη καθιστούν σαφές ότι η μονομερής αποστρατιωτικοποίηση δε συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης που εκφράζει το πνεύμα της Συνθήκης της Λωζάνης.
Ο κ. Λιάκουρας εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η Άγκυρα επαναφέρει ένα παρωχημένο και αναχρονιστικό αίτημα και πιστεύει ότι απαιτείται λογική και όχι συναισθηματική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων θεωρεί ότι η Άγκυρα θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκική εξωτερική πολιτική εκπορεύεται από το υπουργείο Άμυνας και τον Χουλουσί Ακάρ.
Όπως εξηγεί, η Τουρκία βρίσκεται προ των πυλών του ΔΝΤ, με την ισχυροποίηση του Χάφταρ χάνει τα ερείσματα της στη Λιβύη ενώ τα οφέλη από τη Συρία δεν είναι τα αναμενόμενα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Λιάκουρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο έντασης στο Αιγαίο.
«Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει μια κατάσταση που θα χρειαστεί εκτόνωση μέσω μεσολάβησης τρίτου» αναφέρει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου τονίζοντας όμως ότι για να γίνει ένα επεισόδιο ή ατύχημα χρειάζεται η συμμετοχή δύο και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να πέσει σε αυτή τη παγίδα.
Ακούστε την συνέντευξη που παραχώρησε στο OnAlert ο κ. Λιάκουρας: