Του Κώστα Αλατζά
Εντός του ανατολικού τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 100 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου και ανάμεσα σε τουρκικές και ελληνικές ναυτικές δυνάμεις, βρίσκεται από χθες το απόγευμα το Oruc Reis το οποίο έχει απλώσει καλώδια για σεισμικές έρευνες, αγνοώντας τις συστάσεις μέσω ασυρμάτου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Όπως αναφέρουν επιτελείς του Πενταγώνου, το Oruc Reis παρότι έχει απλώσει καλώδια δεν πραγματοποιεί ωστόσο έρευνες, εξαιτίας του θορύβου που προκαλεί η παρουσία πολλών πολεμικών και συνοδευτικών πλοίων. Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου προτρέποντας το, διά ασυρμάτου, να σταματήσει τη δραστηριότητα του και να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα, σε πρώτη φάση, αντιμετωπίζει τη νέα τουρκική πρόκληση με παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, προχωρώντας στις δέουσες διπλωματικές ενέργειες χωρίς να επιθυμεί τη στρατιωτική κλιμάκωσης που προκαλούν οι μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΟnAlert, αν το τουρκικό ερευνητικό συνεχίσει τη δραστηριότητα του στην περιοχή θα «ακολουθηθεί άλλη δέσμη μέτρων». Σημειώνεται επίσης ότι η Τουρκία, χθες και σήμερα, πραγματοποιεί άσκηση με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, για την οποία είχε εκδώσει ναυτική αναγγελία την περασμένη Πέμπτη.
Διπλωματικός πυρετός
Μετά τη χθεσινή έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση με την οποία διαμηνύει στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Επίσης, κάλεσε τη Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η Αθήνα θα διενεργήσει διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στον Γενικό Γραμματέα της Βορειατλαντικής Συμμαχίας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων δεν αποδίδει. Ωστόσο, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έγινε γνωστή η αντίδραση του κ. Στόλτενμπεργκ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του, της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν. Τους ενημέρωσε για την πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι τις επόμενες ώρες ο υπουργός θα επιδιώξει και άλλες επαφές με άλλους ομολόγους του.
ΗΠΑ και Γερμανία προτείνουν διάλογο
Στην παρούσα φάση, όπως αναφέρουν αναλυτές, κομβικός θεωρείται ο ρόλος της Γερμανίας, που έχει την προεδρία της ΕΕ και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με Αθήνα και Άγκυρα. Βέβαια, εξίσου σημαντική κρίνεται και η στάση των ΗΠΑ. Τόσο το Βερολίνο όσο και η Ουάσινγκτον επιθυμούν την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο δείχνοντας στις εμπλεκόμενες πλευρές τον δρόμο του διαλόγου.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι «περαιτέρω σεισμικές έρευνες αυτό το διάστημα στέλνουν λάθος μήνυμα».Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. «Η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να διεξάγουν τον προγραμματισμένο διάλογο» τόνισε ο εκπρόσωπος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του State Department. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τα σχέδια για ερευνητικές δραστηριότητες και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα εκπεφρασμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η διεκδικούν δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο».