Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν μία σύντομη συνάντηση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του NATO, στην Ουάσιγκτον.
Αυτή είναι η πέμπτη φορά που συναντιούνται οι δύο ηγέτες τους τελευταίους δώδεκα μήνες, επιβεβαιώνοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία παραμένουν ανοικτοί. Ωστόσο, η συνάντηση αυτή γίνεται στο φόντο της επετείου των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στην Λευκωσία για τις εκδηλώσεις μνήμης, την ίδια ώρα που ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του ψευδοκράτους.
Στη συνάντηση, η οποία ξεκίνησε στις 23.00 ώρα Ελλάδας και κράτησε σχεδόν μια ώρα συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας- Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Ερντογάν και Μητσοτάκης βγήκαν μαζί από τη αίθουσα που συνεδρίαζαν οι σύμμαχοι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και κατευθύνθηκαν χωρίς να κάνουν καμία δήλωση προς την αίθουσα που θα γινόταν η συνάντηση.
Τι συζήτησαν
Στη σημερινή συνάντηση έγινε περισσότερο μια ανασκόπηση της πορείας της προσέγγισης. Συζήτησαν για τις εμπορικές συναλλαγές, για το μεταναστευτικό αλλά και για την επόμενη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τον αναποκριτή της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα του Κυπριακού, τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο, δεν είναι γνωστή η απάντηση του Ερντογάν.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να αναπτύξει το πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι αυτές θα συνεχιστούν ολοένα και περισσότερο.
Δήλωσε επίσης ότι πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Γάζα και ότι θα ήταν ωφέλιμο για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την επικράτηση της ειρήνης σε αυτές τις περιοχές.
Φωτογραφίες EUROKINISSI