Ο Ομπάμα, ο Ερντογάν και ο Σαμαράς που αναμένει

Στην Αθήνα βλέπουν τον Ερντογάν στην Ουάσινγκτον δίπλα στον Ομπάμα και τους πιάνει μελαγχολία. Οι πληροφορίες για νέο “πάγωμα” της πρόσκλησης για επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να προβληματίζει. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι κυβερνητικοί έλεγαν ότι στις 2 Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα ήταν στις ΗΠΑ και στις 5 Ιουνίου θα τα έλεγε με τον Ομπάμα. Προς το παρόν τα λέει με τον Ερντογάν.

Η αναγνώστριά μας Σ.Α. – πολύ καλή γνώστρια των διεθνών θεμάτων και δή της ευρύτερης περιοχής μας – μας έστειλε το ακόλουθο σχόλιο που νομίζουμε ότι αποδίδει πολύ σωστά την πραγματικότητα για το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ αλλά και για την αναμονή της πρόσκλησης Σαμαρά που όλο πάει πίσω.

Γράφει λοιπόν:

Ο Ερντογάν είναι στην Ουάσιγκτον και συντρώγει καμαρωτός στο Λευκό Οίκο, ο οποίος κατά περιόδους βάζει πάγο στην Αθήνα, μόλις βλέπει τα επενδυτικά ρωσικά χνώτα να προσεγγίζουν τα Βαλκάνια.
Ελληνες πρωθυπουργοί περιμένουν με τη βαλίτσα στο χέρι για μια υπερατλαντική βίζιτα, αλλά πώς να το κάνουμε, άλλα τα τουρκικά μεγέθη με τα 76 εκατομμύρια, την αφθονία ευκαιριών και το απύθμενο πολιτικό και διπλωματικό θράσος, με μπλόφες και στάχτη στα μάτια.
Ο Ερντογάν μπορεί να γνέφει χαμογελαστός μιλώντας με τον Ομπάμα, φρόντισε όμως να του κουνήσει και πάλι τον μπαμπούλα του ταξιδιού του στη Γάζα, ενώ πριν φύγει από την Αγκυρα δεν παρέλειψε να επιβεβαιώσει την πετρελαική  συμφωνία Τουρκιας  με Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ και Exxon Mobil για τα πετρέλαια του Κιρκούκ! Ο πονηρός βεζίρης… 

Σ.Α.