Μήνυμα συνεργασίας εξέπεμψε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτζιγές, μιλώντας στη δεξίωση για τα 101 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας το βράδυ της Τρίτης (29.10.2024).
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Νοεμβρίου επισκέπτεται την Αθήνα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ενώ η σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025, στην Άγκυρα.
«Είμαι βέβαιος ότι μέσω ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου με βάση το διεθνές δίκαιο και την καλή γειτονία, σεβόμενοι ο ένας τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα του άλλου και αντλώντας αρμονία αντί για εχθρότητα από την κοινή μας ιστορία, μπορούμε να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις σε όλα τα μακροχρόνια προβλήματά μας», σημείωσε ο κ. Ερτζιγές.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενίσχυση των σχέσεών μας με την Ελλάδα και στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας συνεργασίας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο εθνών μας και των μελλοντικών γενεών», είπε ο Τούρκος πρέσβης μιλώντας στη δεξίωση της τουρκικής πρεσβείας.
Όπως τόνισε, Ελλάδα και Τουρκία «είναι δύο γειτονικές χώρες και σύμμαχοι, που συνδέονται με κοινή γεωγραφία, ιστορία, πολιτισμό και, κυρίως, με ένα κοινό μέλλον». «Τα κοινά μας συμφέροντα απαιτούν συνεργασία, ιδίως τώρα που η περιοχή μας αντιμετωπίζει συνεχείς πολέμους και άλλες προκλήσεις», σημείωσε.
«Αυτό το πνεύμα συνεργασίας είναι η κατεύθυνση που επιδιώκουν τώρα ενεργά οι ηγέτες μας», ανέφερε υπενθυμίζοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος έχουν συναντηθεί έξι φορές τους τελευταίους 16 μήνες. Όπως είπε η συνεργασία Αθήνας- Άγκυρας έχει ήδη αποφέρει απτά οφέλη σε πολλούς τομείς, όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός και ο πολιτισμός και επεσήμανε πως φέτος 1,2 εκατομμύρια Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα και 700.000 Έλληνες επισκέπτες την Τουρκία.
«Η θετική δυναμική που οικοδομούμε προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε όλα τα εκκρεμή και πολύπλοκα ζητήματα που στο παρελθόν οδήγησαν σε εντάσεις και κρίσεις», ανέφερε και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, καθώς υπάρχουν πολιτικά, ψυχολογικά και ιστορικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε. Ωστόσο, πιστεύω πάντα ότι τα προβλήματά μας δεν είναι ανυπέρβλητα, αρκεί να διατηρούμε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi