Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ κατήγγειλε τον αποκλεισμό από την κυβέρνηση της πρόσβασης στο Twitter ως απαράδεκτο, με μήνυμά του στο Twitter.
Ο πρόεδρος στα 5 μηνύματα που έγραψε στο Twitter, αναφέρει οτι το ολοκληρωτικό κλείσιμο μίας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης είναι «απαράδεκτο» και πως μόνο μεμονωμένες διαδικτυακές σελίδες θα πρέπει να μπλοκάρονται εφόσον το Δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Τέλος αναφέρει οτι το κλείσιμο του Twitter δεν θα κρατήσει για πολύ.
Η απόφαση της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας να αποκλείσει την πρόσβαση στο Τwitter προκάλεσε κατακραυγή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που καταγγέλλουν την επιβολή λογοκρισίας λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.
«Μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία: έκλεισε το Twitter», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Zaman που πρόσκειται στην αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η Cumhuriyet καταγγέλλει την επιβολή λογοκρισίας που κατατάσσει την Τουρκία «μαζί με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα».
Οι αρχές των τουρκικών τηλεπικοινωνιών (TΙΒ) ανακοίνωσαν χθες το βράδυ τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Twitter κατόπιν απόφασης δικαστηρίου, μετά την απειλή που εκτόξευσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα προβεί σε αντίποινα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που τον εκθέτουν στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το καθεστώς του.
«Θα απαγορεύσουμε το Twitter. Καθόλου δεν με νοιάζει τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Τότε θα δουν τη δύναμη της Τουρκίας», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του σε προεκλογική συγκέντρωση, δέκα ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.
«Ο Ερντογάν, παγιδευμένος από τις έρευνες για διαφθορά, επέλεξε για μία ακόμη φορά την απαγόρευση», γράφει η Cumhuriyet.
Παρά τα μέτρα αποκλεισμού, πολλοί χρήστες ξεπέρασαν ήδη την απαγόρευση χρησιμοποιώντας άλλους servers ή τα δίκτυα VPN. Η υπηρεσία πελατών του Twitter έδωσε οδηγίες για το ξεπέρασμα της απαγόρευσης μέσω του text service του δικτύου για τα κινητά.
«Η απαγόρευση του Ερντογάν καταργήθηκε σε λιγότερο από μία μέρα», σχολίασε στο Twitter ο συντάκτης του κύριου άρθρου της Hurriyet Daily News Μουράτ Γετκίν.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς χρησιμοποίησε σήμερα το πρωί το Twitter για να κοινοποιήσει το σημερινό του πρόγραμμα.
Επιπλέον το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα θα εφεσιβάλει την δικαστική απόφαση βάσει της οποίας εφαρμόσθηκε ο αποκλεισμός της πρόβασης στο Twitter στην Τουρκία, ανακοίνωσε στο Ρόιτερς ο βουλευτής του κόμματος Ακίφ Χαμζατζεμπί.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κόμμα θα καταθέσει επίσης αγωγή κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι θεωρεί πως η απαγόρευση της πρόσβασης στο Twitter είναι προσωρινή και αναμένει την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Χθές ο Ερντογάν κατά τη προεκλογική ομιλία του στην Προύσα δήλωσε: «Τώρα έχουμε δικαστική απόφαση. Θα εξαλείψουμε το Τwitter, το Μwitter και όλα τα άλλα. Δε με ενδιαφέρει τι λέει η διεθνής κοινότητα. Όλοι θα γνωρίσουν τη δύναμη της Τουρκικής Δημοκρατίας». Σύμφωνα με την εφημερίδα Vatan, o Toύρκος Πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε ότι ελευθερία δε σημαίνει επέμβαση στην ιδιωτική ζωή των ατόμων.
Λίγες ώρες αργότερα, το Γραφείο Τύπου της Πρωθυπουργίας έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με την ανακοίνωση του Τούρκου Πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι οι υπεύθυνοι του Τwitter αγνοούν τις δικαστικές αποφάσεις που ζητούν από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα να αποσυρθούν ορισμένες συνδέσεις (links) για τις οποίες υπήρξαν καταγγελίες Τούρκων πολιτών. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα η πρόσβαση στο Τwitter αποκλείσθηκε στην Τουρκία και στην ιστοσελίδα του παρατέθηκαν από το ίδρυμα Τεχνολογιών και Επικοινωνιών τρεις σχετικές δικαστικές αποφάσεις και μια εισαγγελική εντολή.
Ευρωπαϊκές αντιδράσεις μέσω …Τwitter!
Η Επίτροπος της Ε.Ε. για την ψηφιακή ατζέντα, κ. Νιλυ Κρος έγραψε στο Τwitter ότι η εν λόγω απαγόρευση είναι ανεδαφική και προσέθεσε ότι ο λαός της Τουρκίας και η διεθνής κοινότητα θα το δουν ως λογοκρισία, όπως και είναι.
Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση, κ. Στέφαν Φόυλε, έγραψε «βαθύτατα ανήσυχος με την απαγόρευση του Τwitter –η ελευθερία στην επικοινωνία και στην επιλογή των μέσων για αυτή συνιστά θεμελιώδη ελευθερία της Ε.Ε.»
Την έντονη ανησυχία εξέφρασε και η εκπρόσωπος του State Department , κ. Τζεν Ψάκη, αναφορικά με τις ελευθερίες στην Τουρκία μετά και την εν λόγω εξέλιξη. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι με οποιαδήποτε υπόνοια ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να απαγορευθούν. Οι δημοκρατίες ενισχύονται από τη διαφορετικότητα των δημοσίων φωνών» δήλωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ