Διπλή πρόταση για την ανάπτυξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας διπλωματία συνεργασίας των πόλεων αλλά και διπλωματία φιλοξενίας μαθητών των δυο χωρών μέσω ανταλλαγών, προτείνει με συνέντευξή του ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης.
Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρης, που απάντησε σε ερωτήσεις της τουρκικής εφημερίδας Sabah, με την ευκαιρία της (τουρκικής) Εορτής του Παιδιού της 23ης Απριλίου, αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο για τα παιδιά μεταξύ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης και έδωσε – όπως σημειώνει η εφημερίδα- θετικά μηνύματα για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών της Τουρκίας και της Ελλάδας- μέσω και των πόλεων..
Αμοιβαία βήματα
Η συνέντευξη έχει τον τίτλο «Ο Μπουτάρης είπε: εάν μιλήσουν οι πόλεις θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα» και στο πλαίσιό της ο κ. Μπουτάρης, είπε πως η ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ των πόλεων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της πολιτικής, καθώς επίσης και των σχέσεων μεταξύ των λαών. «Οι πόλεις θα πρέπει να μιλούν μεταξύ τους. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στον πολιτικό τομέα, αλλά με αμοιβαία βήματα μπορούν να ξεπεραστούν οι διαφορές αυτές», είπε.
‘‘Πρόσωπο με πρόσωπο με τις πραγματικότητες»
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που επεσήμανε πως κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι λαοί έζησαν μαζί επί 500 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, πρόσθεσε: «Στον πολιτικό τομέα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Όμως τα αμοιβαία βήματα μπορούν να βοηθήσουν στο να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές απόψεων. Εμείς αποδίδουμε σημασία στη διπλωματία μεταξύ των πόλεων. Δηλαδή, οι πόλεις θα πρέπει να μιλούν μεταξύ τους. Οι συνομιλίες μεταξύ των πόλεων μπορεί να αλλάξουν και το πολιτικό κλίμα. Σκοπός μας δεν είναι να φέρουμε περισσότερους τουρίστες στην πόλη μας. Αυτό είναι μία συνέπεια των βημάτων που θα κάνουμε. Ο πραγματικός σκοπός μας είναι να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τις πραγματικότητες.»
Ανταλλαγές μαθητών με φιλοξενία από οικογένειες.
Όσον αφορά το πρόγραμμα για τα παιδιά ο κ Μπουτάρης, ο οποίος είπε ότι σκέπτονται να προτείνουν στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη ένα «παιδικό σχέδιο»:«Επιθυμούμε να γίνει ανταλλαγή μεταξύ των σχολείων. Π.χ. οι μαθητές ενός σχολείου στην Τουρκία να έρθουν στη Θεσσαλονίκη για 10-15 μέρες και Έλληνες μαθητές που θα μεταβούν τις ίδιες μέρες στην Τουρκία να φιλοξενηθούν από οικογένειες. Δηλαδή εκείνο που θέλουμε είναι τα παιδιά να μη μείνουν στα ξενοδοχεία αλλά να φιλοξενηθούν από οικογένειες».