Nordic Monitor: «Ο νέος διοικητής της τουρκικής Στρατιάς Αιγαίου σηματοδοτεί πιθανά προβλήματα για την Ελλάδα»

Ο διορισμός του στρατηγού Irfan Özsert ως διοικητή της Στρατιάς Αιγαίου του τουρκικού στρατού – μια ξεχωριστή δύναμη που ιδρύθηκε το 1975 κυρίως για να αντιμετωπίσει την Ελλάδα και διατηρείται εκτός της ολοκληρωμένης στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ – σηματοδοτεί δυνητικά ανησυχητικές εξελίξεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Nordic Monitor.

Στο παρελθόν, o Τούρκος στρατηγός είχε αναλάβει την εκτέλεση μυστικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και του Αζερμπαϊτζάν. Όπως αποκαλύπτει το Nordic Monitor, συντόνισε επιχειρήσεις μυστικής επιτήρησης εναντίον στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στην Τουρκία, παρακολουθούσε Αμερικανούς αξιωματικού και έπαιξε βασικό ρόλο στην εκκαθάριση δεκάδων χιλιάδων αξιωματικών υπέρ του ΝΑΤΟ από τον στρατό. Διεξήγαγε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Ο νέος ρόλος του Özsert είναι αναμφίβολα καθοριστικός, λαμβάνοντας υπόψη την παραδοσιακή δομή της Στρατιάς του Αιγαίου και τη σχετική ανεξαρτησία της από την ευρύτερη τουρκική στρατιωτική διοίκηση.

Ο διορισμός του στην διοίκηση του Αιγαίου υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί να σχεδιάζει μια νέα στρατηγική για τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. Είναι πιθανό ότι αυτό περιλαμβάνει μυστικές επιχειρήσεις, με στόχο την Ελλάδα, την κλιμάκωση των εντάσεων και την εδραίωση της εσωτερικής υποστήριξης προς την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η Στρατιά του Αιγαίου έχει επίσης αναλάβει την παρακολούθηση της ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, την οποία η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί ως άμεση απειλή για την Τουρκία, παρά τις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών ότι πρόκεται για κίνηση κατευθυνόμενη προς τη Ρωσία και την προστασία της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως ο στρατηγός Özsert έχει ξεκάθαρα εχθρική στάση προς τις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν τον επέλεξε για να πραγματοποιήσει μια μυστική επιχείρηση για να καταλάβει τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ στη νότια επαρχία Άδανα, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Στη βάση αυτή σταθμεύουν αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα.

«Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι ανησυχίας σχετικά με τον διορισμό του Özsert ως επικεφαλής του Στρατού Αιγαίου και τι μπορεί να σχεδιάζει με αυτή την κίνηση ο Πρόεδρος Ερντογάν, γνωστός για τη συγγένειά του με μυστικές επιχειρήσεις για την ενίσχυση της κυριαρχίας του. Κατά συνέπεια, είναι ζωτικής σημασίας να εξεταστούν προσεκτικά οι δραστηριότητες του Özsert και να παρακολουθούνται οι κινήσεις και οι κινητοποιήσεις εντός των μονάδων του Στρατού Αιγαίου για σταθερότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το Nordic Monitor.

Πηγή: Nordic Monitor / Φωτογραφία αρχείου