Nordic Monitor: Η τουρκική κατασκοπεία στην Ελλάδα αυξήθηκε μετά τους σεισμούς

Η υπηρεσία κατασκοπείας της Τουρκίας, Milli İstihbarat Teşkilatı (MIT), έχει επεκτείνει τις μυστικές της επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια, την ώρα που οι δύο χώρες διανύουν μια ασυνήθιστη περίοδο φιλίας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που σκότωσαν πάνω από 50 χιλιάδες ανθρώπους στη νότια Τουρκία, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που αποκαλύπτει το Nordic Monitor.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΙΤ με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2023, δηλαδή λδύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στις σεισμόπληκτες περιοχές, οι καλές διπλωματικές σχέσεις δεν «μεταφράστηκαν» σε περιορισμό των επιχειρήσεων της MIT, καθώς η υπηρεσία ενέτεινε την κατασκοπεία της στην Ελλάδα.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς το έργο της υπηρεσίας κατασκοπείας στην ελληνική επικράτεια για τον εντοπισμό «Γκιουλενιστών», δηλαδή μελών του κινήματος Γκιουλέν, μιας ομάδας που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική.

Περιελάμβανε τα ονόματα εκατοντάδων Τούρκων υπηκόων που είχαν καταφέρει να καταφύγουν στην Ελλάδα για να «ξεφύγουν» από το καθεστώς Ερντογάν και να γλιτώσουν από την φυλάκιση στην Τουρκία, με πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες.

«Οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες της MIT στην Ελλάδα δεν περιορίζονται σε ομάδες αντιφρονούντων. Στοχεύει επίσης στρατηγικά ελληνικά περιουσιακά στοιχεία για να ανακαλύψει «τρωτά σημεία ασφάλειας» και στοχεύει να χαρτογραφήσει την έκταση της βοήθειας που παρέχουν στην Ελλάδα οι σύμμαχοί της, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, ειδικά στην περιοχή της Θράκης κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και σε νησιά του Αιγαίου», υποστηρίζει η Nordic Monitor.