Νέες τουρκικές παραβιάσεις: F-16 πάνω από το Αιγαίο λίγο μετά τις δηλώσεις Ερντογάν κατά Μητσοτάκη

Λίγη ώρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τουρκικά μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας πραγματοποίησε συνολικά 41 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Στο σημερινό προκλητικό σκηνικό στους αιθέρες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου έλαβαν μέρος συνολικά 6 αεροσκάφη.

Ειδικότερα, ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 πέταξε πάνω από το Αιγαίο. Επίσης, στις σημερινές ενέργειες συμμετείχαν και ένα ATR-72, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235, που πραγματοποίησαν 40 παραβιάσεις και 5 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Κανένα από τα μαχητικά αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένο, ενώ δεν σημειώθηκε κάποια εμπλοκή. Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Συμφωνήσαμε να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Παρ’ όλ’ αυτά, την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες και μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16», είπε ο Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει πια για μένα. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς» κατέληξε ο Ερντογάν.