Νέα πρόκληση: Τουρκική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis μέχρι τις 14 Νοεμβρίου

Του Κώστα Αλατζά

Έως τα μέσα Νοεμβρίου θα παραμείνει το Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο Καστελόριζο, εντός τμημάτων ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Άγκυρα ανανέωσε τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού κάνοντας πράξη τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή για δύο μήνες.

Με νέα προκλητική NAVTEX, που εξέδωσαν χθες αργά το βράδυ οι τουρκικές αρχές, παρατείνονται οι σεισμικές έρευνες του Οruc Reis σε περιοχή νοτιο-ανατολικότερα από την παράνομα δεσμευμένη περιοχή που είχε οριοθετήσει η τελευταία ναυτική αναγγελία η οποία εκπνέει στις 4 Νοεμβρίου, την επομένη των αμερικανικών εκλογών.

Με τη νέα προκλητική NAVTEX η Άγκυρα δεσμεύει παράνομα για σεισμικές έρευνες μία περιοχή που το δυτικό της τμήμα απέχει μόλις 16 μίλια από τη Ρόδο και το ανατολικό της 50 ν.μ από το Καστελόριζο. Η νέα τουρκική αναγγελία έχει χρονική ισχύ μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.

Τις τελευταίες ημέρες το Oruc Reis «σαρώνει» τον βυθό νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου με κινήσεις από τον βορά προς το νότο και αντίστροφα. Πλέει με ταχύτητα 4,5 κόμβων και συνοδεύεται από πολεμικά πλοία. Ο τουρκικός στόλος παρακολουθείται πάντα από τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τα μέσα Αυγούστου. Το προηγούμενο διάστημα οι παράνομες τουρκικές NAVTEX είχαν δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονταν μέχρι και 6,5 ν.μ από το Σύμπλεγμα της Μεγίστης και 11 ν.μ από τις ανατολικές ακτές της Ρόδου. Το τουρκικό ερευνητικό έφτασε να «αυλακώσει» τη θάλασσα έως και 9 ν.μ από τις ακτές του Καστελόριζου.