Ν.Δένδιας: «Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία – Η πολιτική σας θα αποτύχει»

Με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν συναντήθηκε στο Γερεβάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία εντός τριμερών σχημάτων, οι εξελίξεις στον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας βρέθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Ν. Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο υπουργοί Εξωτερικών είχαν συναντηθεί την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου είχε πραγματοποιηθεί η Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας.

Μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αρμένιο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. Στην εν λόγω συνάντηση θα συμμετέχει και ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας Σούρεν Παπικιάν.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Αρμενία σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών. Η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Γερεβάν, είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2020.

Οι δηλώσεις Δένδια:

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αρμένιο ομόλογό του, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε κοινές δηλώσεις, με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να απαντά με ευθύτητα στις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας.

«Θα ήθελα να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις χώρες που επιθυμούν να αλλάξουν τους χάρτες. Η πολιτική του αναθεωρητισμού θα αποτύχει. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στην Τουρκία που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις αναταραχές σε Καύκασο και Αιγαίο, για να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και ειρήνη στις περιοχές αυτές», δήλωσε ο ΥΠΕΞ.

«Εμείς οι Έλληνες είμαστε μάρτυρες αυτής της τουρκικής ρητορικής. Μόλις χθες, η Τουρκία αντέδρασε γιατί η Ελλάδα αναπτύσσει αμυντικά συστήματα στο νησί της Λέσβου. Η Ελλάδα ενεγεί πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις της με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης».

«Η Τουρκία διαμαρτύρεται γιατί η Ελλάδα δεν αφήνει ανυπεράσπιστα τα εδάφη της. Ποιός; Η Τουρκία, η οποία μας απειλεί με casus belli, και έχει τον αποβατικό της στόλο λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο», επεσήμανε ο κ.Δένδιας.

Ο Υπουργός κατέληξε ότι η Ελλάδα είναι πάντα διαθέσιμη για να ξεκινήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά επίσης θα κάνει τα πάντα, ό,τι χρειαστεί, για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Intime News