Αντίδραση Ρωσίας για τους PATRIOT του ΝΑΤΟ στη Τουρκία

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

       Η Μόσχα αντιδρά στο αίτημα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για την αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στα σύνορα με την Τουρκία.
       Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει πως η Ρωσία έστειλε προειδοποίηση στην Άγκυρα για το θέμα αυτό. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτρικών της Ρωσίας Αλέξανδρ Λουκάσεβιτς δήλωσε πως «η στρατικοποίηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας είναι ένα γεγονός που προκαλεί ανησυχίες».
      Ο ίδιος τόνισε πως οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία πρέπει να ξεκινήσουν διάλογο και «η Τουρκία θα πρέπει να συμβάλλει στο διάλογο αυτό.
       Η Μόσχα είχε αντιδράσει έντονα και στην τοποθέτηση ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση της Μαλάτιας στην ανατολική Τουρκία.
       Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι πύραυλοι Patriot έχουν αμυντικό σκοπό « και θα τοποθετηθούν εκεί που θα αποφασίσουν και οι δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις».

Οι Γερμανοί

Oμάδα ειδικών για να εξετάσουν την περιοχή ανάπτυξης του αντιαεροπορικού  συστήματος Patriot και να προβούν στις κατάλληλες προετοιμασίες αναμένεται να  στείλει το ΝΑΤΟ  στην Τουρκία η οποία – σύμφωνα με δημοσίευμα της Cumhuriyet - προκρίνει ότι οι πύραυλοι αναμένεται να αναπτυχθούν στην επαρχία της Σανλιούρφα.

Η Άγκυρα επιδιώκει  η εξέταση του επίσημου τουρκικού αιτήματος να γίνει χωρίς καθυστερήσεις  από το ΝΑΤΟ  και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών που νοιάζεται πολύ να διεθνοποίηση την ένταση με την Συρία στα τουρκοσυριακά σύνορα. Βεβαίως προβάλλει το επιχείρημα ότι προχώρησε σε επίσημο αίτημα προς το ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη πυραύλων Patriot στα σύνορά της με την Συρία, ως αμυντικό μέτρο για την περίπτωση επίθεσης της Δαμασκου… Ο ΓΓ του Ατλαντικού Συμφώνου κ. Άντερς Φο Ράσμουσεν  δηλωσε πως θα εξετασθεί «δίχως χρονοτριβή» το τουρκικό αίτημα.

Από την πλευρά της η  Ουάσιγκτό διαμήνυσε ότι θα κάνει ότι μπορεί<< προκειμένου να προστατεύσουμε τον στενό μας σύμμαχο», διαβεβαίωσε ο  εκπρόσωπος του Υπ Εξωτερικών κατά την ενημέρωση των συντακτών, υπενθυμίζοντας πως το τουρκικό αίτημα θα πρέπει επίσης να εξετασθεί και από τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

Γερμανία-Ολλανδία -Ελλάδα
 
Το πλέον πιθανό είναι να πάνε στην Τουρκία  μονάδες Πάτριοτ από την Γερμανία – δύο μάλιστα από αυτές πρόσφατα εκπαιδεύτηκαν και αξιολογήθηκαν στο Πεδίο Βολής  Κρήτης. Μονάδες με αντιαεροπορικούς πυραυλους Πάτριοτ στην Ευρώπη έχουν επίσης η Ολλανδία και η Ελλάδα.
Ο γερμανός υπουργός Αμυνας κ. Τόμας ντε Μεζιέρ εξέφρασε την ελπίδα να δώσει το Κοινοβούλιο της χώρας του την έγκριση για την ανάπτυξη έως τα μέσα Δεκεμβρίου των πυραύλων Πάτριοτ στην Τουρκία.Το Βερολίνο φέρεται έτοιμο να αναπτύξει συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot PAC3 στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.  Ο γερμανικός στρατός (Bundeswehr) μπορεί να δεσμεύσει έως και 170 στρατιώτες, αν αναπτύξει δύο συστοιχίες Patriot, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο.
Να σημειωθεί ότι πύραυλοι Patriot έχουν ήδη αναπτυχθεί από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ολλανδία, στην Τουρκία το 1991 κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, και πάλι το 2003 κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του Ιράκ.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Που και πότε θα εγκατασταθούν τα Patriot του ΝΑΤΟ, στην Τουρκία